Ziarul de Duminică

Să acţionezi împotriva propriei ţări

Să acţionezi împotriva propriei ţări

Autor: Stelian Turlea

14.06.2013, 00:03 82

Enorm de multe atentate au avut loc în ultimile decenii împotriva Statelor Unite, prăbuşirea turnurilor gemene de la New York din septembrie 2001 îngrozind lumea. Nu mai departe de luna aprilie, la cel mai vechi maraton din lume, la Boston, doi terorişti au detonat bombe care au ucis oameni şi au rănit sute. În general, teroriştii sunt străini, mai ales arabi sau indivizi de religie islamică. Dar dacă un terorist ar fi chiar american, nu l-ar bănui nimeni şi ar acţiona neprins până ar pune pe jar absolut toate organismele care luptă cu terorismul?

Andrew Britton imaginează o asemenea poveste excelentă, cartea fiind de-a dreptul captivantă*). Eroul, cu multe identităţi, este un fost sud-african, fiu al unui general care lupta împotriva emancipăriii negrilor şi care, în acţiunile sale din urmă cu aproape o jumătate de secol, a fost înşelat în aştepări de americanii care îi promiseseră ajutor. Generalul şi familia sa se sinucid şi fiul, extrem de inteligent, decide să se răzbune pe toţi americanii. Emigrează sub o identitate falsă în SUA, urmează cele mai bune şcoli, intră în armată, deprinde cele mai uimitoare abilităţi militare şi întră în acţiune, adică ucide mulţime de soldaţi americani şi ajunge „unul dintre cei mai periculoşi oameni pe care i-a produs vreodată armata americană.” După care dispare şi, sub altă identitate, se alătură organizaţiilor teroriste islamice. În colaborare cu acestea organizează atentate în care mor sute de nevinovaţi, dar şi oameni politici, iar ţinta sa este însuşi preşedintele Americii. Toată lumea e de părere că aşa ceva e imposibil, nu şi „Americanul”, care se pregăţeşte minuţios, fondurile imense de care dispune permiţându-i să cumpere tot ce-i trebuie, inclusiv oameni care să-i furnizeze informaţii din interior. Dacă ar reuşi, deruta Americii şi a întregului Occident ar fi totală.

Numai că teroristul numit „Americanul” are un inamic, care i-a fost şef în armată şi care acum pleacă pe urmele lui. Urmează o cursă aproape contra cronometru, cu răsturnări neaşteptate de situaţii, cu implicarea unei mulţimi de indivizi, cu moartea unor nevinovaţi. Atentatul este dejucat, dar teroristul supravieţuieşte. Finalul romanului e de coşmar şi în plus sugerează şi o posibilă continuare.

*) Andrew Britton – Americanul. Editura RAO. Traducere din limba engleză de Augustin Văduva

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO