Ziarul de Duminică

SPECTACOLUL IN 100 DE CUVINTE

27.04.2007, 20:32 25

Tripla clujeana
Dupa ce, in stagiunea trecuta a montat pe scena Nationalului clujean controversatul spectacol Purificare de Sarah Kane, regizorul Andrei Serban a revenit la Cluj-Napoca pentru a realiza, in urmatoarele luni, trei spectacole: doua la Teatrul National si unul la Teatrul Maghiar de Stat. Primul proiect este Don Juan din Soho de Patrick Marber, pentru care regizorul a deschis deja auditiile in urma carora va definitiva distributia. Lucrarea porneste de la piesa lui Moliere, caruia autorul englez ii da o interpretare originala. Textul lui Marber a fost scris anul trecut, iar premiera a avut loc la Londra. Cel de al doilea spectacol pentru Teatrul National va fi Rock'n'rol de Tom Stoppard, de asemenea o piesa recenta, recompensata cu numeroase premii britanice si inspirata de evenimente din Cehoslovacia anilor comunismului.

Afara din carapace
Celebrele testoase Ninja se intorc pe marile ecrane, asa cum nu au mai aparut pana acum, intr-o noua aventura, Testoasele Ninja: Reteaua, un film care, incepand de astazi, poate fi vizionat in cinematografele Hollywood Multiplex, Movieplex si Cityplex. Cu o infatisare complet noua, adaptata gusturilor secolului XXI, Testoasele Ninja: Reteaua este un film de animatie, special creat in regimul CGI, una dintre cele mai avansate tehnici din domeniu. Noua aventura a testoaselor este construita in jurul actiunilor excentricului milionar Maximillian Winters, ale carui forte nebanuite declanseaza un cumplit blestem asupra orasului. Este momentul ca Leonardo & Co. sa se ridice din canale si sa infrunte raul...

...si noua-s toate
O noua premiera la Ateneul iesean Tatarasi imbogateste repertoriul actualei stagiuni: Farsa jupanului Panthelin, un spectacol de Octavian Jighirgiu dupa o scriere franceza anonima. Realizand o succincta analiza a Farsei Jupanului Panthelin din perspectiva scenica, spectacolul dovedeste faptul ca acest produs dramatic al sfarsitului de secol al XV-lea are incontestabile calitati teatrale de o dezarmanta actualitate, in virtutea numeroaselor elemente care vor aminti publicului de aspecte politice, sociale si chiar religioase ale zilelor noastre. Costumele au fost realizate de Corina Bujor si sunt purtate cu farmec si talent de catre actorii Daniel Busuioc, Pusa Darie, Tatiana Ionesi, Octavian Jighirgiu si Irina Scutariu.

Ministri si cafele
Sala Mica a Teatrului de Comedie a prezentat saptamana aceasta (24 aprilie) premiera Cafeaua domnului ministru, un spectacol propus de Clubul Dramaturgilor din cadrul Asociatiei Scriitorilor Bucuresti si produs cu sprijinul Teatrului de Comedie, al ArCuB si al Uniunii Scriitorilor din Romania. Spectacolul a fost realizat de o echipa de tineri creatori de teatru formata ad-hoc pentru a reprezenta acest text. Piesa Cafeaua domnului ministru, scrisa in 1998, a aparut si a fost premiata de USR in 1999. A cunoscut numeroase montari, aceasta fiind a cincea. Este o comedie macabra si in acelasi timp o satira politica. O patroana de bordel care santajeaza ministri moare in cabinetul celui mai incapabil dintre ei, chiar de Ziua Europei. Ce vor spune ministrul si sefa lui de cabinet in fata presiunilor presei?

Cu Euterpe in UE
In urma castigarii unui concurs international de proiecte organizat de Comisia Europeana, Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, prin Centrul sau de Excelenta, va participa la un proiect de mare amploare. In colaborare cu prestigioase conservatoare din Polonia, Franta si Italia, UNM Bucuresti organizeaza un amplu festival cu titlul "The Roads of Romanticism", care cuprinde numeroase evenimente gazduite atat de Romania, cat si de Italia, Franta si Polonia. Partea romana va organiza un Concurs european de compozitie si un masterclass, la Sinaia, sustinut de maestrul Marin Cazacu. Cele doua evenimente vor avea loc la finele lui aprilie si la mijlocul lui august. Pana atunci, in aceasta seara, la Centrul National de Arta "Tinerimea romana" va avea loc concertul de gala al laureatilor Concursului de compozitie, la care vor participa numeroase personalitati ale vietii culturale si politce.

Inca "o statie..."
Proiectul "COMEDIA TINE LA TINEri" da in continuare roade. Spectacolul O statie... de Peca Stefan, in regia lui Carmen Vidu, este invitat in perioada 11-13 mai 2007 la Heidelberger Stuckemarkt 07, Germania. Spectacolul O statie... a mai fost invitat anul trecut la editia 2006 a festivalului "Capul de... regizor", de la Buzau, apoi la Festivalul international de teatru TRANS.FORM@ 2006 de la Sfantu Gheorghe, la Festivalul-concurs Gala Tanarului Actor - Hop!, care se desfasoara anual la Mangalia, la Festivalul international Zile si nopti de teatru european la Braila, la International balkanart festival Terminal 00 - Slovenia si la Festivalul National de Teatru "I.L. Caragiale" de la Bucuresti si a fost distins cu Premiul Capul de... regizor pentru regie, in 2006 si Premiul I la sectia teatru contemporan la Terminal 00 - Slovenia, tot in 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO