Ziarul de Duminică

Spectacolul in 100 de cuvinte

23.02.2007, 19:36 19

Energie pentru dans
A fost lansat saptamana trecuta "Dance Energy". Initiat de Razvan Mazilu si Fundatia PRAIS, "Dance Energy" este un proiect cultural de responsabilitate sociala care se va desfasura, la nivel national, pe o perioada de trei ani, obiectivele sale fiind sensibilizarea opiniei publice cu privire la situatia materiala modesta a liceelor de coregrafie si strangerea de fonduri pentru dotarea acestora cu materiale didactice in vederea unor conditii de studiu superioare. Totodata, proiectul are in vedere promovarea dansului contemporan si a tinerelor talente care studiaza aceasta arta in scolile din Romania. Proiectul "Dance Energy" debuteaza anul acesta cu spectacolul extraordinar de dans contemporan Razvan Mazilu si invitatii sai, in beneficiul Liceului de Coregrafie "Floria Capsali" din Bucuresti si va avea loc pe data de 12 martie 2007, la Opera Nationala din Bucuresti.

Retrospectiva Jiri Trnka
Centrul Ceh din Bucuresti prezinta vineri, sambata si duminica, la Cinema Union, o retrospectiva Jiri Trnka, cunoscut papusar, ilustrator, animator, scenarist si regizor ceh, renumit in intreaga lume pentru animatiile sale cu papusi. Programul din aceasta zi cuprinde proiectii ale filmelor de animatie Visul unei nopti de vara si Vechi legende cehesti. Maine si poimaine vor avea loc cate trei proiectii pe zi, in care va fi inclus si un program de scurtmetraje, precum si filmul Bajaja. Jiri Trnka a studiat la Scoala de Arte si Meserii din Praga, iar in 1936 si-a deschis un teatru de papusi. A participat la mai multe festivaluri, castigand numeroase premii (printre care si la Cannes, in 1946, la doar un an de cand incepuse sa faca filme). A fost supranumit "Walt Disney al estului". Retrospectiva de la Centrul Ceh marcheaza 95 de ani de la nasterea lui Trnka.

UNITER 2007
Editia din 2006 a Festivalului International Shakespeare, desfasurata la Craiova si Bucuresti, va primi Premiul de excelenta al UNITER la Gala din 23 aprilie. Membrii Senatului au mai hotarat ca premiile pentru intreaga activitate sa revina anul acesta urmatorilor: Valeria Seciu (actrita), Csiky Andras (actor), Lucian Giurchescu (regizor), Radu si Miruna Boruzescu (scenografi) si Doina Modola (critic). Vor fi acordate sase premii speciale: Premiul special pentru muzica de teatru - Vasile Sirli, Premiul special pentru teatrul de copii - Cornel Todea, Premiul special pentru teatrul de papusi - Ella Conovici, Premiul special pentru teatrul de revista - Mircea Crisan, Premiul special pentru circ - Gabriel Mosoianu, premiul special pentru coregrafie - Razvan Mazilu. Anul acesta, Gala Premiilor UNITER se va desfasura la Sibiu, in cadrul Capitalei Culturale Europene.

De doua ori TIFF
Anul acesta TIFF-ul clujean (1-10 iunie) se va desfasura si la Sibiu - Capitala culturala a Europei in 2007 (4-10 iunie). Regizori, actori, scenaristi, producatori vor fi prezenti in cele doua orase pentru a participa la toate evenimentele organizate sub egida TIFF. Gala decernarii premiilor TIFF va fi un duplex live Cluj-Sibiu si va fi transmisa in direct la TVR 1 in seara zilei de 9 iunie. In cadrul Galei se vor acorda doua premii importante: cel pentru intreaga activitate oferit unei personalitati din cinematografia europeana si Premiul de excelenta acordat unei personalitati din cinematografia romaneasca. Selectia TIFF 2007 include deja titluri precum Inland Empire - cel mai recent film al controversatului regizor David Lynch, Nuovomondo (regia Emanuele Crialese) - sau Black Book al olandezului Paul Verhoeven.

Filme romanesti la ICR Berlin
La Institutul Cultural Roman "Titu Maiorescu" a fost inaugurata vinerea trecuta o noua serie de manifestari dedicate filmului romanesc. Primele filme prezentate in cadrul acestei serii (si in premiera la Berlin) au fost documentarele Rumenye, Rumenye si Itzik Manger, in regia lui Radu Gabrea, care a fost invitatul serii. Cineastul roman este cunoscut ca regizor si scenarist atat in tara cat si in strainatate. Cea mai recenta productie regizata de catre Radu Gabrea este Cocosul decapitat, o ecranizare a
romanului omonim scris de Eginald Schlattner. La sfarsitul lunii martie, ICR Berlin va prezenta filmele Morometii (regia: Stere Gulea, productie 1988) si Occident (regia: Cristian Mungiu). Seria va continua cu prezentari de filme in fiecare ultima vineri a lunii.

Made by D'AYA
Eroina, despre care ea insasi marturiseste ca "in loc de inima nu are nimic", se numeste Hell (un nume in fata caruia nu mai faci niciun comentariu) si l-a intalnit pe barbatul pe care s-ar parea ca orice femeie il poate iubi. Hell este o poveste de si despre dragoste - mai presus de droguri, bani, viata de noapte - a carei autoare este Lolita Pille. Spectacolul a fost prezentat in premiera, de catre tanara Companie de Teatru D'AYA, la inceputul acestei saptamani, in spatiul neconventional al Laptariei Enache. Din distributie fac parte Antoaneta Cojocaru, Cristi Iacob, Ela Ionescu, Raluca Oprea/ Rodica Ionescu, Cuzin Toma, Adriana Trandafir si Orodel Olaru. Coregrafia este semnata de Ioana Marchidan. Adaptarea si regia ii apartin lui
Chris Simion. Decoruri: Innova. Costume: Ovidiu Buta. Hell este un proiect initiat de Compania de Teatru D'AYA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO