Ziarul de Duminică

Spectacolul in 100 de cuvinte

26.01.2007, 22:01 23

Romania canta la Viena
Cum se face auzita Romania in anul in care Sibiul este capitala culturala europeana? La aceasta intrebare si-a propus sa raspunda ieri un eveniment insolit, care s-a desfasurat la Viena, in sala de concerte a ORF. Sub genericul Romania 07, evenimentul, organizat in colaborare cu ICR, a marcat aderarea noastra la UE, reunind artisti romani de prim rang, dintre care multi traiesc la ora actuala in strainatate, precum pianista Mihaela Ursuleasa, violonistul Alexandru Gavrilovici, compozitorul si pianistul Dan Dediu s.a. In completarea acestui festin muzical, Ildiko Schaffhauser, consul cultural al Ambasadei Romaniei la Viena, a citit bilingv poezii semnate de Carmen Sylva si Oskar Pastior, poetul german de origine romana nascut la Sibiu si distins in 2006, la doar doua saptamani dupa moarte, cu renumitul premiu pentru literatura "Georg Buchner".

Libertate si iubire
Teatrul "Tamasi Aron" din Sfantu Gheorghe isi asteapta spectatorii la o noua productie: Dupa diploma de Zsolt Pozsgai, Istvan Pinczes si Zeno Apostolache. Este vorba despre un musical rock, a carui premiera absoluta a avut loc pe 13 ianuarie, in Sala Mare a teatrului. Spectacolul este realizat in directia de scena a lui Istvan Pinczes, regizor cu care trupa Teatrului "Tamasi aron" a mai lucrat, in 1996, un musical de mare succes la publicul din Sfantu Gheorghe: Godspell. Dupa diploma este povestea unui tanar, Benjamin Braddock, care, dupa ce si-a obtinut diploma de licenta dorita de parinti, nu prea are chef sa urmeze o profesiune ce nu-i ofera viitorul visat. Vedeta spectacolului e muzica. Astfel, piesele unor rock-legends ale anilor 1960-'70 vor putea fi ascultate pentru prima data in limba maghiara, in aceasta poveste despre libertate si iubire.

Timp romano-german
Centrul Cultural German din Timisoara si Literaturhaus din Stuttgart, Germania, organizeaza anul acesta un proiect international de teatru pentru tineri, cu tema Tempo. Sunt asteptati tineri interpreti romani care doresc sa realizeze, impreuna cu tineri din Germania, o piesa de teatru, sub indrumarea unor profesionisti. In cadrul proiectului participantii vor scrie diverse scenete, pe care le vor pune apoi in scena. Repetitiile si premiera piesei ce va rezulta astfel vor avea loc atat in Romania cat si in Germania. In plus, intre 22 si 27 februarie va avea loc la Timisoara un workshop introductiv pentru 20 de persoane, din care se va alcatui un grup final de 6 persoane. Aplicatiile se pot trimite prin posta sau e-mail, pana cel mai tarziu pe 7 februarie (data postei) si vor cuprinde formularul de aplicatie (care poate fi solicitat la Centrul Cultural German Timisoara), o fotografie si un scurt CV.

Texte-pretexte
Teatrul Mic si-a invitat de curand publicul la premiera oficiala a spectacolului Razboi cu Troia nu se face, adaptare dupa Jean Giraudoux, in regia lui Florin Calinescu si scenografia Irinei Solomon. In distributie, printre altii: Adriana Schiopu, Rodica Negrea, Dana Dembinski-Medeleanu, Julieta Ghiga Szony, Dan Condurache, Florin Calinescu s.a. Intr-o perioada in care existenta Troiei parea doar o nascocire a lui Homer, controversatul arheolog german Heinrich Schliemann descopera, in zona Hissarlik din Turcia de azi, ruinele stravechii cetati. In viziunea regizorului, Schliemann devine personaj si deapana povestea razboiului troian si a eroilor sai. Florin Calinescu foloseste acest prilej pentru a se intoarce la teatrul dionisiac, care nu era decat o forma redusa, cateodata triviala, licentioasa a comediei. Textul lui Giraudoux este numai un pretext pentru a aduce pe scena o lume a decadentei.

Desant cultural la Rotterdam
Formatiile Aievea, Shukar Collective, Suie Paparude si Yvat, artistul video Stefan Cosma si Calin Dan, curatorii Maria Rus Bujan si Stefan Tiron, regizorii Radu Jude, Catalin Mitulescu, Corneliu Porumboiu, plasticianul Waldemar Mattis-Teutsch si scriitorul Bogdan Ghiu vor participa, intre 26 si 29 ianuarie, la Rotterdam, la IFFR hotspots BUCHAREST. Participarea romaneasca la acest eveniment, desfasurat in cadrul Festivalului International de Film de la Rotterdam (IFFR), e sprijinita de ICR. Programul IFFR Hot Spots isi propune sa "teleporteze" temporar auditoriul local in viata culturala a unui alt oras. Selectia vizeaza artisti tineri, deschisi catre experiment. Editia-pilot a programului, inaugurat in 2005, a vizat orasele Bristol, Istanbul si Bagdad, pentru ca in 2006 "spoturile" sa se opreasca la Vilnius, Mexico City si Johannesburg. In 2007, vor urma Bucuresti si Teheran.

Franta in filme-cult
La Femme d'a cote de Francois Truffaut a fost prezentat, marti seara, intr-un program al Institutului Francez din Bucuresti, "Cinemateca Elvira Popescu", ce isi propune sa arate cum anumite pelicule frantuzesti au devenit filme-cult, lasandu-si, in timp, amprenta in istoria cinematografului. Fiecare proiectie va fi precedata de o scurta, dar cat mai completa prezentare facuta de un specialist in domeniul cinematografiei. Criticul de film Magda Mihailescu este cea care a "introdus", marti seara, La Femme d'a cote. Buna cunoscatoare a creatiei lui Truffaut, ea i-a consacrat artistului o carte - Francois Truffaut. Barbatul care iubea filmele - ce va aparea curand la Editura Curtea Veche. Ca toate celelalte pelicule din aceasta seria, La Femme d'a cote (1981), cu Gerard Depardieu si Fanny Ardant, a beneficiat de subtitrare in romaneste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO