Ziarul de Duminică

Spectacolul in 100 de cuvinte

04.11.2008, 16:05 18

 

Premiu la Uppsala
Filmul Interior. Scara de bloc, de Ciprian Alexandrescu, a castigat Premiul Special al Juriului la cea de-a 26-a editie a Festivalului International de Scurtmetraj de la Uppsala, desfasurat intre 20 si 26 octombrie. Filmul, din distributia caruia fac parte Vlad Ivanov, Luminita Gheorghiu si Tudor Aaron Istodor, prezinta reactia vecinilor atunci cand un cadavru este descoperit in ghena unui bloc. Scurtmetrajul lui Ciprian Alexandrescu a fost deja premiat la Festivalul CineMAiubit, in 2007, si nominalizat la Premiile Gopo pe 2008. De asemenea, a fost selectat in sectiunea Cinefondation din cadrul Festivalului de la Cannes de anul acesta. Interior. Scara de bloc a intrat in competitia festivalului de la Upsala alaturi de Alexandra, de Radu Jude, si a concurat cu peste 300 de productii din intreaga lume.
 
Debut in festival
Intalniri incrucisate, lung-metrajul de debut al regizoarei Anca Damian, va fi prezentat la Festivalul de film est-european Cottbus din Germania, unde va avea proiectii pe 12 si 14 noiembrie. Filmul a fost selectat si la cea de-a 44-a editie a Festivalului International de Film de la Chicago, care a avut loc intre 16 si 29 octombrie - fiind singura pelicula romaneasca invitata pana acum in aceasta competitie -, in vreme ce, in Romania, filmul va fi lansat pe marile ecrane pe 12 decembrie. Intalniri incrucisate prezinta trei povesti diferite, care se desfasoara pe parcursul a doua zile. Destinele personajelor se intersecteaza si se influenteaza reciproc. Cele trei povesti nu sunt unite numai de personaje, ci si de recitirea acelorasi teme, in registre diferite. Din distributie fac parte: Andi Vasluianu, Mimi Branescu, Oxana Moravec.
 
Retrospectiva de aur
O selectie a celor mai bune filme romanesti din toate timpurile va fi prezentata in Israel, in cadrul Retrospectivei Filmului Romanesc (10 noiembrie-10 decembrie), aducand la Ierusalim, Tel Aviv si Haifa filme de referinta pentru istoria cinematografiei romanesti (lung-metraje, scurt-metraje, documentare, filme de animatie, jurnale de actualitati). Lung-metrajele, in numar de 18, de la Padurea spanzuratilor pana la Boogie, au fost alese pe baza Topului Filmului Romanesc intocmit de Asociatia Criticilor de Film din Romania. Intre aceste titluri se regasesc atat filme selectionate sau premiate la mari festivaluri internationale (Nunta de piatra; 4 luni, 3 saptamani si 2 zile; Saltimbancii; Moartea Domnului Lazarescu; E Pericoloso Sporgersi), cat si filme cenzurate de regimul comunist, avand o deosebita valoare artistica (Meandre; Reconstituirea s.a.).
 
Premiera suedeza
Scriitoarea Saviana Stanescu se afla in Suedia cu ocazia premierei mondiale a piesei sale White Embers, tradusa in limba suedeza de Dan Shafran (titlu suedez: Vita Glšden). Premiera are loc astazi, 7 noiembrie, la teatrul experimental Dramalabbet din Stockholm, evenimentul fiind organizat in colaborare cu Institutul Cultural Roman si cu organizatia culturala Intercult. Spectacolul urmeaza sa se joace pe parcursul lunilor noiembrie, decembrie si ianuarie si va fi integrat intr-un program mai amplu de promovare a dramaturgiei romanesti contemporane, initiat de ICR Stockholm. Programul contine, printre altele, discutii, workshop-uri, lecturi si se va incheia in ianuarie, cand celebra companie de teatru La MaMa E. T. C. din New York va prezenta publicului suedez piesa Waxing West a Savianei Stanescu. Calendarul evenimentelor poate fi consultat la adresa de web www.rkis.se.
 
Teatrul si medicina
Prezent in Romania pe 8 si 9 noiembrie, special pentru Festivalul National de Teatru Bucuresti, Teatrul "Puskin" din Magnitogorsk va sustine o reprezentatie si la Timisoara, pe 11 noiembrie, cu spectacolul Furtuna dupa A. Ostrovski, tradus in limba romana, in regia lui Lev Erenburg. Scenografia: Alexei Votiakov & Gulnur Khibatulina. Fost medic, Lev Erenburg a reusit sa obtina cu Furtuna montata la Magnitogorsk Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul "Masca de aur" din 2008 (ex aequo cu Lev Dodin) si sa efectueze primele sale turnee internationale. In prezent este profesor de actorie la Institutul Baltic de Ecologie, Politica si Drept; sustine ateliere la Institutul de Teatru din Praga; lucreaza cu Teatrul Mic din Sankt Petersburg. In 2006 si 2007 a fost nominalizat pentru Premiul National "Masca de aur".
 
Cuvantul in cuvinte
Fundatia culturala greaca prezinta la Muzeul National de Arta al Romaniei, pe 10 si 11 noiembrie, de la ora 19.00, spectacolul bizantin Amintirile Nascatoarei de Dumnezeu, in regia lui Y.D. Remoundos. Spectacolul are loc in cadrul expozitiei De la Intruparea Cuvantului la Indumnezeirea Omului. Icoane bizantine si postbizantine din Grecia, gazduite de MNAR pana pe data de 15 ianuarie 2009. Participa actrita Maria Skountzou, care va recita pasaje din Evanghelii referitoare la viata si la patimile Mantuitorului, protopsaltul Y.I. Remoundos, precum si corul de muzica bizantina condus de Viorel Iosif. Interventiile muzicale sunt semnate de compozitorul grec Stamatis Spanoudakis, fiind insotite de traducerea in limba romana a pasajelor biblice. Cei interesati pot lua legatura cu Fundatia Culturala Greaca din Bucuresti, la adresa indicata mai jos: http://cimec.wordpress.com.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24