Ziarul de Duminică

Tentativele de asasinat la adresa lui Ion C. Brătianu (III)/ de Cătătlin Fudulu

Tentativele de asasinat la adresa lui Ion C. Brătianu (III)/ de Cătătlin Fudulu
16.12.2010, 23:40 51

La 6 septembrie 1886 I.C. Brătianu se întorcea acasă de laminister, fiind însoţit de către C.F. Robescu, pe strada Vămii.

În faţa legaţiei Austro-Ungariei staţiona un cetăţean care"încerca" să admire palatul. În momentul trecerii lui Brătianu,cetăţeanul şi-a introdus mâna în buzunar şi a scos un revolver pecare la îndreptat către premier.

Un sergent de poliţie, aflat în apropiere, i-a dat peste mânăpistolarului în momentul în care a acesta apăsa pe trăgaci, iarglonţul a luat o altă traiectorie, ştergând cotul lui Brătianu şioprindu-se în catarama de la cureaua lui Robescu. Nu s-a mai trasun alt foc, degetul sergentului blocând cocoşul armei, iar C.F Robescu l-a transformat pe atentator într-un sac de box.

În timp ce arestatul era transportat la cazarma jandarmilorcălare, din strada Colţei, a fost necesară intervenţia personală alui Brătianu pentru ca acesta să nu fie linşat de cătrecetăţeni.

La percheziţia corporală s-au găsit în buzunar încă 4 gloanţe.Conform interogatoriului, atentatorul se numea Stoica Ludescu. Eraun mic comerciant din Râmnicul-Sărat, care gestiona un magazinîmpreună cu fratele său vitreg, George Protopopescu. A fost sergentîn armata de geniu, fiind lăsat la vatră în 1877. Venise înCapitală de cinci zile şi se stabilise la un han din stradaCazarmei.

În ziua atentatului îşi rezervase o cameră la Hotelul Metropol.L-a aşteptat pe Brătianu într-un birt de pe strada Academiei,rugând un băiat de-al casei să i-l arate, pentru că nu-l cunoştea.După atentat, întrebat de Brătianu: "Ce ai avut cu mine?", arăspuns ca la o spovedanie: "Iartă-mă, suntnenorocit!".

S. Sopuleanu şi alţi membri ai Parchetului au început primeleinvestigaţii la faţa locului. Procurorul Andronescu şi judecătorulde instrucţie Dobriceanu au fost însărcinaţi cu instrumentareacazului. S. Alexăndrescu a refuzat, iniţial, să facă vreodeclaraţie. Ulterior a spus că unul dintre membrii opoziţiei, IosifOroveanu, i-a promis o recompensă de 5.000 de lei dacă avea să îlomoare pe Ion C. Brătianu.

După atentat, bucureştenii au invadat strada Colţei, unde locuiaBrătianu. Acesta a ieşit afară din casă, dorind ca oamenii să vadăcă este sănătos, De asemenea, le-a mulţumit pentru suportulmoral.

CĂTĂLIN PETRUŢ FUDULU (n. 15.09.1973). Doctor în istorieal Universităţii din Bucureşti (2006). A colaborat sau colaboreazăla revistele Angvustia, Acta Moldaviae Meridionalis, Document,Magazin Istoric, Historia (redactor în perioada 2002-2004),Dosarele Historia (redactor-şef în perioada 2002-2004),Dosarele Istoriei, Monumentul, Sangidava şi Valahica,Ziarul de Duminică, însumând peste 250 de articole,publicate în periodice şi volume colective, şi peste 20 decomunicări la sesiuni de comunicări ştiinţifice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO