Ziarul de Duminică

Tentativele de asasinat la adresa lui Ion C. Brătianu (IV)/ de Cătălin Fudulu

Tentativele de asasinat la adresa lui Ion C. Brătianu (IV)/ de Cătălin Fudulu
06.01.2011, 23:39 79

Ca şi la precedenta tentativă de asasinat, a continuat modatrimiterii telegramelor de felicitare. A doua zi, cca 500 debucureşteni au mers la Ministerul de Interne, iar o delegaţie aacestora (Bechianu, Bursan, Bărbulescu, Duţulescu, Rădulescu ş.a.)a fost primită în audienţă în cabinetul premierului, undecetăţeanul Bursan l-a felicitat pe Brătianu: "Pe vremea cânddumneavoastră luptaţi ca să ne daţi libertăţile, erau guvernelecare ne ameninţau cu asasinatele; azi când sunteţi la guvern, ştimcine sunt acei cari vă ameninţă din nou cu asasinatul".

Brătianu nu a uitat să le mulţumească, considerând cămanifestarea de simpatie la adresa sa a stigmatizat asasinatelepolitice: "Şi noi am fost în opoziţie şi am luptat contrauzurpatorilor de libertăţi, dar nu ne-am folosit niciodată deasemenea arme. De câte ori amicii nu mă opreau să iau cuvântul înîntruniri de teamă să nu fiu omorât. Eu le răspundeam că nu-mi eteamă şi ştiţi de ce?Pentru că aveam cu noi opiniapublică şi dacă cineva ar fi îndrăznit să se atingă de vreunuldintre noi, apoi adversarii toţi ar fi plătit cu capetele lor(…). Vă sunt recunoscător de iubirea ce-mi arătaţi".

Ieşind apoi în balcon, premierul s-a adresat mulţimii din curteaministerului, fiind aclamat minute în şir. În aceeaşi dimineaţă,membrii Consiliului Comunal al Capitalei au mers la Brătianu şil-au felicitat pentru că a scăpat neatins de glonţul care îi eraadresat. De asemenea P.S.S. Arhiepiscopul Inocentie, locţiitorulMitropolitului Primat, l-a felicitat în numele clerului.

În seara aceleiaşi zile, în urma invitaţiei lui IordacheIonescu, s-a desfăşurat în Bucureşti o manifestaţie cu torţe şimuzică. Grupul de oameni, strigând: "Ura! Trăiască domnul I.C.Brătianu!", a mers pe traseul Str. Lipscani - Calea Victoriei-Str. Vămii - Str. Colţea şi s-a oprit la casa lui Brătianu. Pentrucă nu l-au găsit la domiciliu, simpatizanţii au mers la Ministerulde Interne (prin Str. Regală). De această dată, mulţimea nu a maiîncăput în curtea ministerului.

Ieşit în balcon, "omul de oţel" a ascultat discursul lui N. D.Moroianu: "Ilustre cetăţene! Pentru a doua oară fii vitregi aiţării au înarmat braţul asasinului. Providenţa te-a scăpat! Aceaprovidenţă care te-a ales ca tu să conduci la liman bun destineleiubitei noastre Patrii. Cerul te-a scăpat ca, prin cunoscuta-ţiactivitate şi patriotismul tău nemărginit, să termini opera deromânism ce ai început (…). Să trăieşti spre bineleŢării Tale!".

I.C. Brătianu a constatat că atentatul avea şi părţile lui bune,întrucât i-a oferit posibilitatea să stabilească un contact directcu cetăţenii. Nu a iertat opoziţia, despre care considera că secompunea din drojdiile vechilor partide şi că reprezentanţiiacesteia s-au înşelat atunci când au crezut că vor putea să ajungăla putere prin intermediul unui asasinat.

CĂTĂLIN PETRUŢ FUDULU (n. 15.09.1973). Doctor în istorieal Universităţii din Bucureşti (2006). A colaborat sau colaboreazăla revistele Angvustia, Acta Moldaviae Meridionalis, Document,Magazin Istoric, Historia (redactor în perioada 2002-2004),Dosarele Historia (redactor-şef în perioada 2002-2004),Dosarele Istoriei, Monumentul, Sangidava şi Valahica,Ziarul de Duminică, însumând peste 250 de articole,publicate în periodice şi volume colective, şi peste 20 decomunicări la sesiuni de comunicări ştiinţifice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO