Ziarul de Duminică

Ţiganiada reloaded

Ţiganiada reloaded

Autor: Stelian Turlea

16.09.2010, 23:48 44

Stelian Ţurlea
Trei femei
Editura Cartea românească

O tânără dornică să ajungă în celebra trupă de dans airlandezului Michael Flatley e nevoită să revină în ţară înainte săafle rezultatul probelor date la Dublin, când primeşte un smsreferitor la un accident al mamei sale. Tânăra nu ajunge decât laînmormântare, după care se încăpăţânează să afle dacă cineva i-arfi dorit moartea mamei şi de ce. Din scotociri în arhive, suntscoase la lumină secrete sumbre de aproape o jumătate de veac. Prindestinul a trei generaţii de femei - mamă, fiică, nepoată - suntdesfoliate realităţile unei Românii postbelice în care s-aînstăpânit comunismul, s-au fărâmat destine, s-au născut speranţe,s-au schimbat structuri şi s-a născocit o revoluţie pe care nimenin-o înţelege. Fiecare generaţie are visele ei pe care e nevoită săşi se constrângă.

JamesLevine
Jurnalul albastru
Editura Trei

Este povestea lui Batuk, o fetiţă indiană dusă la Mumbai de laţară şi vândută pentru a se prostitua de către tatăl ei. Dureroasăla lectură, povestea lui Batuk vorbeşte despre exploatarea copiilorşi despre nepăsarea cu care aceştia sunt trataţi în toată lumea,dar ne oferă şi un mesaj încurajator despre puterea de a te ridicape care ţi-o dau cuvintele şi cititul. Dr. Levine donează totprofitul obţinut din vânzarea cărţii în Statele Unite pentru aajuta copiii exploataţi. James A. Levine este profesor de medicinăla Clinica Mayo si un savant cunoscut pe plan internaţional, medicşi cercetător. Traducere din engleză şi note de LaurenţiuDulman.

PeterCarey
Viaţa mea clandestină
Editura Humanitas fiction

Traducere din engleză şi note de Vali Florescu. Peter Carey esteunul dintre cei doi scriitori care au obţinut de două ori premiulMan Booker, alături de alte premii nu mai puţin importante. Romanulde faţă este o evocare a Americii sfarşitului anilor 60, dublată deo poveste de iubire dintre un băiat crescut de bunică şi tanjinddupă părinţii absenţi şi o tanără hipiotă pasionată de literatură.Intalnirea ii schimbă complet viaţa. Tânăra se converteşte,treptat, în figura maternă îndelung aşteptată de copil. Aventurilecelor doi includ fuga de poliţie, camuflarea identităţii reale abăiatului, întâlnirea cu mai multe comunităţi hipiote, totul pefundalul unei Americi tulburi.

TraciHarding
Trilogia mistică
Cartea întai. Gena lui Isis
Editura Leda

Un roman fantasy pentru cei (sau cele) dornici de poveştimistice. Mia Montrose este o australiancă din secolul XXI, cu undoctorat în limbi vechi. Ashlee Granville este o clarvăzătoare dinsecolul XIX, silită să-şi reprime harurile atunci cand iese pepiaţa matrimonială a cercurilor de elită din Anglia. Lillet du Laceste o preoteasă din secolul XIII, aparţinand unui vechi ordin,protejat de catari. Între cele trei femei despărţite în timp existăo legătură - apartenenţa la vechea linie de sange a regilorGraalului şi gena lui Isis pe care o poartă.Traducere din limbaengleză şi note de Ligia Caranfil.

RayLoriga
Căzuţi din cer
Editura Curtea veche

Un autor spaniol tânăr, influenţat de americanii Jack Kerouac şiCharles Bukowski, cel mai cunoscut reprezentant al Generaţiei X înEuropa. Romanul de faţă e un fel de road movie. Un adolescent fugeîmpreună cu o fată pe care a sechestrat-o după ce a împuşcat unagent de pază şi a furat maşina tatălui ei. Urmărirea şi împuşcareatânărului ajung spectacol de televiziune. Cartea a fost adaptatăpentru cinematografie chiar de autor - filmul s-a numit "La pistolade mi hermano". Traducere din limba spaniolă de Florin Galiş.

TraianŞtef
Povestea Ţiganiadei
după Ioan Budai-Deleanu
Editura Paralela 45

"Ioan Budai-Deleanu este comparabil în literatura romană doar cuEminescu şi Caragiale, dintre clasici. Iar eu sper ca prin aceastăîncercare să mai determin încă un pas pentru ca, la 200 de ani dela scriere, <<Ţiganiada>> să intre într-o nouă lumină areceptării, că este un <<Don Quijote>> al nostru. Maimult însă decat o <<comedie a literaturii>>. Dar nu amluat în serios nici noi, ardelenii, acest adevăr. Ce să mai vorbescdespre autorii de curriculă şcolară şi de autorii de manuale?"Postfeţe de Al.Cistelecan şi Ovidiu Pecican. Ilustraţii de IoanAugustin Pop.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO