Ziarul de Duminică

Video, ergo sum

07.01.2006, 17:21 23

Exista, oare, vreo legatura - alta decat aceea, aparenta - intre imaginile unui Film si cele ale unei videoinstalatii? Dar intre fotogramele unui film (sau ale unei videoinstalatii) si Fotografie? Dar intre ceea ce propune Fotografia si Pictura...?

Iata doar cateva intrebari carora "post-cadrele" nu le-au raspuns. Dar insasi ideea de "post-cadru" va fi intredeschis - sper - usa unei posibile reflectii despre toate acestea. Caci, daca lipseste ceva epocii de bulimie vizuala pe care o traversam, acest lucru este tocmai reflectia asupra imaginilor. Este o situatie absurda, oricum paradoxala: iata-ne in centrul, probabil, celei mai industriale productii de imagine din toata istoria omenirii, asaltati de videomonitoare din toate partile, urmariti, supravegheati de camere video - in aeroporturi, supermarketuri etc. -, absorbiti de orice ecran deschis care misca, vegetand ore in sir in fata televizoarelor sau vanand, neobositi, link-uri pe Internet - si totusi ratand, zi de zi, aceasta formidabila intalnire cu Imaginea! Caci abundenta imaginilor nu trebuie sa ne insele: nu toate au sens. Nu toate sunt importante. Majoritatea fotogramelor miscatoare ce populeaza lumea noastra sunt jetabile. Videosfera este formata din cca 85% junk si 15% marfa de calitate. Numai ca productia masiva de imagine face ca acest adevar (oricum, neconvenabil) sa fie ocultat. Bombardamentul neoprit si de neoprit bruiaza o receptare calma si valorizanta. In aceasta supradoza de fotograme tocate marunt, in acest overload de imagini ce risca sa ucida Imaginea este absolut necesar sa ne pastram buna masura si discernamantul. Este utila o "dieta" de imagini: un prim pas spre re-echilibrul imaginar...

Dar primul pas e bine sa fie facut punandu-ti, in prealabil, cateva intrebari. Daca Fotografia este fiica Picturii, iar Cinematograful, fiul Fotografiei si nepotul Picturii, este poate util sa ne intrebam care este ratiunea practica a acestor genealogii. Altfel spus, de ce a aparut pe lume Fotografia, de ce a aparut Cinematograful - si, mai aproape de noi, video-arta (cu videoinstalatiile) etc., etc. Raspunde fiecare dintre aceste arte unor nevoi precise si specifice de semnificare? Si daca da, care sunt acestea?

Pentru asta nu este necesar sa ne intoarcem in trecut, pornind dinspre Pictura spre arta video; de multe ori, demersul invers - dinspre prezent spre trecut - este mult mai profitabil. Pornind de la varfurile crengilor inspre radacina, totul capata sens; ceea ce stii - pentru ca ai vazut - incepe sa se aseze, cuminte, in trunchiul din care a explodat, intregindu-ti cunoasterea. "Video, ergo sum" devine extensia - silogistica - a lui "Video, ergo cogito". O videoinstalatie de Bill Viola, sa zicem, se "intoarce" spre un film de Bergman, intalnindu-si acolo tatal spectral. O alta, de Marie-Jo Lafontaine, dovedeste ca se "adapa" de la Triumful vointei de Leni Riefenstahl... Iar atunci cand ajungem la Bergman, Riefenstahl s.a.m.d., descoperim ca exista un trecut (dublu fantomatic) in spatele tuturor acestora, facut din fotografii sau picturi... Ceea ce vedem, astazi, mai semnificativ si mai "socant" - in practica video si, mai nou, in cea digitala - isi are originea in momente, aproape clandestine, de epifanie vizuala. Cineva (un artist) a vazut ceva ce l-a tulburat - un film, o fotografie sau o panza - si a transpus la randul sau - pe panza, in fotografie sau pe pelicula - aceasta tulburare inaugurala sau accidentala; practic, atunci cand vedem o videoinstalatie contemporana (cateva dintre numele cele mai importante, un Pierre Huyghe sau o Pipilotti Rist, pot fi inca vazute - pana pe 15 ianuarie - la Galeria Noua), intrevedem - in spatele acestora - o genealogie intreaga de artisti ai imaginii... "Ergo, cogito".



Cu aceasta (a zecea) consideratie despre "post-cadru", se incheie si serialul meu in acest colt de pagina. Am hotarat sa-mi iau o vacanta mai lunga, pentru - cum se spune - a-mi "cultiva gradina", fara satarul "deadline"-urilor deasupra capului... Sa ne revedem, asadar, cu bine; nu stiu exact cand va fi - aceasta revedere -, dar stiu ca va fi!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO