Analiză

Miracolul economic german a ajutat Europa să se ţină la suprafaţă în trimestrul I, dar Italia şi Spania tânjesc disperate după aer

Miracolul economic german a ajutat Europa să se ţină la suprafaţă în trimestrul I, dar Italia şi Spania tânjesc disperate după aer

Autor: Bogdan Cojocaru

16.05.2012, 00:05 3034

Zona euro a evitat pe muchie de cuţit în primul trimestru recesiunea în care mulţi analişti se temeau că se va prăbuşi din cauza măsurilor de austeritate, "miracolul" datorându-se în mare parte performanţelor cu mult peste aşteptări ale economiei germane, cea mai mare din Europa. Surpriza nu a şters însă pesimismul, deoarece economia franceză a stagnat, iar cea italiană s-a afundat în recesiune.

Economiile zonei euro şi Uniunii Europene au stagnat în primul trimestru, comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut, când s-au contractat cu 0,3% fiecare, potrivit datelor preliminare ale Eurostat, amplificând îngrijorările că austeritatea la care s-au angajat guvernele europene va arunca regiunea într-o nouă criză economică. Temerile, mai ales cele privind zona euro, reverberate de marile publicaţii economice ale lumii şi de agenţiile de ştiri, par întemeiate, având în vedere scăderea producţiei in­dustriale, a încrederii consumatorilor, pe­simismul mediului de afaceri şi nivelul record atins de rata şoma­jului din uniunea monetară, de aproape 11% în martie, scrie Thom­son Reuters.

"Zona euro se îndreaptă spre recesiune şi nu-şi va reveni, probabil, prea curând", spunea luni Jurgen Michels, analist la Citigroup.

De altfel, dintre cele 19 state UE pentru care Eurostat a avut date disponibile, economia a crescut în doar şapte. În schimb, nouă ţări au intrat sau s-au adâncit în recesiune în primul trimestru.

Numărul acestora ar putea creşte la 14, având în vedere tendinţele şi scăderile economice din trimestrele precedente, după ce Eurostat va publica datele finale în luna iulie.

De aceea, unii analişti con­sideră că primul trimestru este doar un scurt moment de respiro, deoarece multe state din zona euro continuă să se confrunte cu cerere internă slabă, şomaj ridicat şi reduceri ale cheltuielilor publice.

"Privind înainte, situaţia se va înrăutăţi, în condiţiile în care periferia rămâne împotmolită în recesiune, iar exporturile Germaniei încetinesc", apreciază analiştii de la Capital Economics, citaţi de BBC.

În pofida a două summituri în acest an, liderii UE nu au reuşit să găsească drumul spre creştere economică, iar populaţia sta­telor de la periferia zonei euro a ales calea protestelor în masă pentru a respinge auste­rita­tea care erodează nivelul de trai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO