Bănci și Asigurări

Băncile şi-au redus expunerea cu 2,4 mld. euro în nouă luni, la 12,2 mld. euro

Autor: Claudia Medrega

22.11.2016, 00:07 797

Datoria externă a băncilor - care include liniile de finanţare acordate de acţionarii străini filialelor locale pe termen scurt şi lung - a continuat tendinţa descendentă în primele nouă luni din 2016, reducându-se cu 2,36 mld. euro faţă de sfârşitul anului trecut, până la 12,2 mld. euro.

Scăderea comparativ cu nivelul din septembrie 2015 a fost de 2,2 mld. euro.

Ajustarea datoriei externe a băncilor a fost determinată în principal de reducerea expunerii băncilor pe termen lung după ce în anii de criză finanţările pe termen scurt au fost mai afectate de procesul de dezintermediere.

România a scăpat în ultimii ani de pericolul unor retrageri dezordonate ale finanţărilor bancare, însă tendinţa de reducere a expunerilor este evidentă, iar procentul ajustării a devenit consistent.

Faţă de vârful de aproape 25 mld. euro atins de datoria externă a băncilor în decembrie 2008, scăderea este de 51%.

Stocul de datorie pe termen lung, care se stabilizase în jurul a 15-16 mld. euro în 2009-2012 şi apoi a intrat pe un trend descendent, s-a diminuat în primele nouă luni din acest an cu 1,4 mld. euro după ce pe parcursul anului trecut a scăzut cu încă 2,7 mld. euro.

La sfârşitul lunii septembrie, datoria externă pe termen lung a băncilor a coborât la 8,3 mld. euro după ce la sfârşitul anului trecut ajunsese la 10,3 mld. euro.

În cazul datoriei externe pe termen scurt a băncilor, scăderea din primele nouă luni ale anului a fost de 974 mil. euro comparativ cu nivelul de la finele anului trecut, până la 3,9 mld. euro.

Datoriile pe termen scurt pot fi rostogolite în interiorul aceluiaşi grup.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO