Bănci și Asigurări

BCE a prelungit programul de QE cu care ţine în viaţă zona euro

BCE a prelungit programul de QE cu care ţine în viaţă...

Autor: Bogdan Cojocaru

09.12.2016, 00:07 372

BCE a decis să extindă cu nouă luni, până la sfârşitul anului 2017, programul de achiziţii de obligaţiuni, să menţină nivelul achiziţiilor la 80 mld. euro pe lună până în martie 2017, aşa cum prevedea planul iniţial, apoi să-l reducă din aprilie la 60 mld. euro.

În detalierea schimbărilor făcute de BCE, preşedintele băn­cii Mario Draghi a insistat, de mai multe ori că reduce­rea valorii achiziţiilor nu este echivalentul tapering-ului ame­rican care a băgat în sperieţi în 2013 pieţele din întreaga lu­me. Instituţia nu a intervenit asupra dobânzilor de politică monetară, dar a schimbat „parametrii“ schemei de achiziţii de obligaţiuni . Astfel, banca va putea de acum să cumpere obligaţiuni cu yielduri mai mici decât „rata dobânzii de depozit“ (dobânda percepută sau plătită băncilor care-şi depozitează banii la BCE), acum de -0,4%. Aceasta înseamnă că BCE poate achiziţiona titluri ultrasigure, cum ar fi obligaţiuni germane cu scadenţe mici. Pentru unii analişti, coborârea acestui prag reprezintă un pas spre „QE infinity“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO