Cea mai mare piaţă a României pierde lunar 2,5 mld. euro din valoare: tranzacţiile valutare au scăzut la 284 mld. euro în primele nouă luni

22 oct 2014 Autor: Andra Oprescu

Volumul tranzacţiilor de pe piaţa valutară de la Bucureşti s-a redus cu 7% în primele nouă luni şi a ajuns la 284 miliarde de euro, echivalentul unei medii zilnice de 1,5 mld. euro, ca efect al lipsei de lichiditate în valută din sistemul bancar şi al interesului scăzut al străinilor pentru active denominate în lei.

Volumul total fusese de 307 miliarde de euro în perioada ianuarie-septembrie 2013, potrivit datelor BNR. Practic, valoarea pieţei s-a redus cu 23 mld. euro faţă de primele nouă luni de anul trecut, adică o medie lunară de 2,5 mld. euro.

Scăderea înregistrată în septembrie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a fost de 16%. Media zilnică din septembrie a fost de 1,25 mld. euro, adică un minim al ultimelor zece luni.

„Tranzacţiile pe piaţa valutară locală s-au situat pe un trend des­cen­dent începând din 2012, ceea ce coincide cu accentuarea fenomenului de dele­veraging. Astfel, putem spune că s-au redus mai degrabă tranzacţiile swap ca urmare a reechilibrării bilanţurilor bancare“, comentează Cătălina Molnar, economistul-şef al UniCredit Ţiriac.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.10.2014

 
Read this article in english on www.ZFenglish.com
Cuvinte cheie:
tranzactii
, scadere
, piata
, crestere
, valoare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide