Bănci și Asigurări

Ciprioţii de la Marfin încearcă să recupereze teren şi caută clienţi pe retail

Ciprioţii de la Marfin încearcă să recupereze teren şi caută clienţi pe retail

Autor: Liviu Chiru

19.09.2010, 23:51 127

"În România sunt multe opor­tunităţi de creştere pentru o bancăde dimensiunile noastre, fiindcă mulţi jucători sunt acum înexpectativă. Grupul Marfin are o poziţie puternică de lichidităţişi mi-au promis că voi avea susţinerea să cresc afacerile. Vrem ocotă de piaţă de 1% pe active până la sfârşitul anului, apoi vomţinti mai sus", spune Doros Ktorides, care deţine din apriliepoziţia de director general al Marfin Bank România. Aceasta arînsemna că banca ar putea să intre în eşalonul primilor 20 dejucători din sistem, dintr-un total de 42 de bănci, faţă de poziţia23, unde se aflau în decembrie anul trecut.
Ktorides a venit la conducerea băncii de pe poziţia de director lanivelul grupului Marfin, responsabil de recuperea creanţelor. Înatribuţiile sale intra însă şi coordonarea activităţii de creditarepe plan internaţional, astfel că a urmărit îndeaproape evoluţiafilialei locale şi în trecut.
Ktorides spune că România este cea mai importantă piaţă externăpentru Marfin, iar grupul, care deţine active de 43 de miliarde deeuro, cât jumătate din sistemul bancar local, încearcă să îşiconsolideze poziţia aici.
Anul trecut banca a pierdut cotă de piaţă, coborând de la 0,8% la0,6%, situându-se astfel între jucătorii de talie mică. În prezent,banca are active de 520 de milioane de euro şi o reţea teritorialăde 29 de unităţi.
Marfin Bank (fosta Egnatia) a avut creşteri foarte rapide între2006 şi 2008, mergând agresiv mai ales în zona de real estate, undea finanţat dezvoltarea mai multor proiecte imobiliare, inclusiv detalie mai mică, în provincie. Odată cu prăbuşirea pieţei imobiliarebanca a frânat brusc, fiind confruntată şi cu o creştere acreditelor neperformante, chiar i-au afectat profitabilitatea.Acum, Ktorides spune că va încerca să dezvolte zona de retail -unde banca anunţase încă de anii trecuţi ambiţii, însă nu reuşisesă aibă un impact vizibil. El spune că retailul trebuie să ajungăsă genereze 30% din afacerile băncii, faţă de 20%, înprezent.
"Nu este corect să mergi pe o singură direcţie. Vrem să nedezvoltăm pe retail anul acesta."
În paralel, el se bazează şi pe atragerea filialelor locale alecom­paniilor cipriote, cu care grupul are relaţii tradiţionale.Ktorides vede potenţial de creştere pe piaţa din România, însămomentul revenirii rămâne sub semnul întrebării, în condiţiile încare economia rămâne în recesiune şi anul acesta.
"Piaţa nu arată prea bine şi nu se va schimba curând. Apetituloamenilor pentru credite este ceva mai mare ca în 2009, daractivitatea nu îşi revine. Probabil că 2011 va fi mai bun decâtanul acesta", spune Ktorides. Pe de altă parte, el remarcă faptulcă, faţă de anul trecut, când finanţarea a fost redusă dramatic,mai multe bănci caută acum activ clienţi pe care să îi finanţeze,iar asta va ajuta la refacerea economiei.

Banca face mai mult profit anul acesta
Banca a realizat în primele opt luni ale anului un profit net de 6milioane de euro, calculat conform Standardelor Internaţionale deRaportare Financiară. Câştigul este de două ori mai mare decât celobţinut în perioada similară a anului trecut. Ktorides spune căbanca a reuşit să obţină profit şi în contabilitatea locală (careprevede un tratament mai dur în privinţa provizioanelor), având uncâştig de 2,3 milioane de euro după primele opt luni, faţă de opierdere considerabilă în aceeaşi perioadă din 2009. "BNR face otreabă bună. Uneori simţi presiunea pe provizioane, dar mai apoi tebucuri. Nu este rău să fii mai conservator."

Compania de leasing încă se luptă cu problemele dintrecut
Ciprioţii mai deţin pe plan local şi o companie de leasing - MarfinLeasing România - care s-a confruntat cu pierderi semnificative înultimii ani, pe fondul prăbuşirii pieţei de finanţări, dar şi alfraudelor. Compania a mers chiar în instanţă împotriva unordebitori.
"Nu am mai dat nicio finanţare de doi ani şi jumătate. Sperăm săsemnăm luna aceasta primul contract pentru o finanţare nouă, însăvom merge mult mai atent", spune Ktorides, care deţine şi funcţiade preşedinte al companiei de leasing. El spune că până în prezenta executat 250 de automobile, din care a valorificat 85, dar apreluat de la debitori şi 150 de utilaje industriale.
Ktorides spune că este nevoie să reia acordarea de finanţări lacompania de leasing, pentru că altfel se epuizează baza devenituri. Echipa firmei de leasing a fost schimbată aproapeinte­gral în ultimii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO