Bănci și Asigurări

Contextul regional şi deficitele interne mari pun presiune pe piaţa valutară şi cursul trece de 4,97 lei/euro, marcând un nou maxim istoric. Analiştii văd un curs de peste 5 lei/euro în acest an

Presiune tot mai mare de depreciere a leului în faţa euro. De ce creşte cursul?

Contextul regional şi deficitele interne mari pun...

Autor: Claudia Medrega

19.05.2023, 00:07 704

♦ Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR: „Deprecierea leului este în linie cu monedele din regiune, dar de o amploare mai redusă. Ne aşteptăm ca presiunile de depreciere din cauza factorilor fundamentali, respectiv deficitul de cont curent, să persiste“ ♦ Ascensiunea cursului leu/euro măreşte factura populaţiei şi companiilor cu împrumuturi în valută. Totodată, deprecierea leului scumpeşte importurile.

Cursul valutar a depăşit ieri pra­gul de 4,97 lei/euro, atingând un nou maxim istoric, după ce miercuri trecuse de 4,96 lei/euro, deprecierea leului în faţa monedei europene înscriindu-se pe un trend regional. În perspectivă, analiştii anticipează continuarea presiunilor de depreciere având în vedere  şi deficitele mari, de cont curent şi bugetar, din România.

Cotaţia de referinţă anunţată ieri de BNR a fost de 4,9731 lei/euro, cu 0,24% în creştere faţă de nivelul de miercuri.

„Deprecierea leului este în linie cu monedele din regiune, dar de o amploare mai redusă. Ne aşteptăm ca presiunile de depreciere din cauza factorilor funda­mentali, respectiv deficitul de cont curent, să persiste“, spune Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR.

Majoritatea prognozelor analiştilor indică un curs valutar de peste 5 lei/euro în acest an. Însă, rămâne de văzut cât de repede va fi depăşit acest prag.

„Ne menţinem estimarea pentru EUR/RON de 5,05 pentru finalul anului curent. Avem această estimare neschim­bată din noiembrie 2022“, mai spune economistul BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO