Bănci și Asigurări

Coroianu, BCR: Apar semne de dezgheţare a cererii de credite

Coroianu, BCR: Apar semne de dezgheţare a cererii de credite

Ştefan Co­roianu, director produse retail BCR

Autor: Ciprian Botea

21.07.2011, 00:05 813

Numărul clienţilor care vin la ban­că pentru a cere orefinanţare sau un credit nou a crescut vizibil în ultimele luni,în condiţiile în care preţurile activelor imobiliare s-austabilizat şi dobânzile s-au micşorat semnificativ, afirmăreprezentanţii BCR, cea mai mare bancă locală.

"Vedem semne de dezgheţare a cererii de credite. Volumulcererilor de refi­nanţare în cadrul campaniei de­rulate de BCR afost dublu faţă de estimările noas­tre, ceea ce de­monstrează căexistă un interes ma­siv în rândul cli­en­ţilor", spune ŞtefanCo­roianu, director produse retail.

Banca a înregistrat în ultima lună şi jumă­tate cereri pentrucre­di­te de refinanţare ga­ran­tate cu ipotecă în va­loare de 25mil. euro, valoarea medie a unui împrumut solicitat fiind de circa30.000 de euro. Aceasta înseamnă că peste 800 de clienţi au depusdosare un credit de refinanţare în iunie şi iulie.

Creditele de nevoi personale cu ipo­tecă pentru refinanţarepermit con­solidarea mai multor datorii (credite de consum, carduride credit etc.) într-un singur împrumut, clientul plătind o ratălunară mai mică decât valoarea cumulată a tuturor rateloranterioare.

"O tendinţă interesantă este creşterea numărului clienţilor caredeţin credite negarantate şi care optează pentru refinanţareaacestora printr-un credit garantat cu ipotecă, datorită costurilormai avantajoase", spune Coroianu.

Chiar dacă dobânda la creditele garantate cu ipoteci este maimică, acestea sunt acordate pe perioade mai lungi de timp, astfelcă în final clientul ajunge să plătească băncii dobânzi mai maridecât dacă ar fi suportat ratele iniţiale.

Oficialii BCR afirmă că în paralel cu vânzările mai mari decredite de refinanţare se remarcă şi o creştere a cererilor pentrucredite ipote­care noi. Clienţii se orientează prepon­de­rent cătrecredite în euro acordate în cadrul programului "Prima casă".

Programul guver­na­mental a fost reluat într-o nouă formă laîn­ce­putul lunii iunie, iar BCR a aprobat până acum 3.500 decredite cu o valoare totală de 150 mil. euro. Opt bănci vând înacest moment credite prin a patra ediţie din "Prima casă", în carestatul mai garantează doar jumătate din finanţări.

Cererea pentru credite "Prima casă" a crescut în iulie după celuna tre­cută s-au vândut numai 300 de credite cu o valoarecumulată de 12 mil. euro.

Creditele ipotecare garantate de stat rămân o alternativă doarpentru clienţii care nu au bani pentru un avans mai mare de 5%, încondiţiile în care pe piaţă există deja produse cu dobânzisimilare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO