Creditele pentru companii au ajuns anul trecut la maximul ultimilor patru ani

4 feb 2016 Autor: Claudia Medrega

Creditele noi acordate companiilor au ajuns anul trecut la echivalentul a 38 mld. lei, maximul ultimilor patru ani, în condiţiile în care dobânzile pe acest segment au ajuns la minime istorice. Mai mult de jumătate au fost împrumuturi acordate în lei, iar restul în euro şi dolari.

Comparativ cu anul 2014, creditele acordate firmelor au urcat anul trecut cu 16,4%. În timp ce împrumuturile în lei au avut un salt de peste 18% la 24 mld. lei, cele în euro au urcat cu doar 4,5% până la echivalentul a 11,8 mld. lei, iar împrumuturile în dolari au avansat cu 114%, la echivalentul a 2,2 mld. lei.

Creditele în lei acordate firmelor au atins în 2015 cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, de 24 mld. lei, dar au fost devan­sate, în premieră, de împrumuturile în lei acordate populaţiei (25 mld. lei).

Dobânzile aflate la minime istorice au contribuit la impulsio­narea creditării corporate, dar şi reveni­rea încrederii în situaţia macro­econo­mică a avut un cuvânt de spus, potrivit specialiştilor. Anul 2015 a adus o creştere economică de circa 4%, precum şi o ajustare a numărului companiilor intrate în insol­venţă.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.02.2016

 
Cuvinte cheie:
companii
, credite
, trecut
, maxim
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide