Bănci și Asigurări

De ce sunt dobânzile la depozite de 8%, iar pe piaţă de 3%?

De ce sunt dobânzile la depozite de 8%, iar pe piaţă de 3%?

Autor: Ciprian Valentin Botea

13.09.2010, 23:52 62

Bancherii au urcat bonificaţiile plătite clienţilor ladepozitele în lei până la 8,5% pe an, deşi se pot finanţa de pepiaţa interbancară la dobânzi de circa 3% pe an.

Volumele reduse consemnate pe piaţa interbancară şi faptul cădepozitele de la clienţi sunt atrase de obicei pe scadenţe mailungi sunt principalele cauze ale diferenţei mari dintre dobânzi,explică bancherii.

"Problema ţine de faptul că piaţa interbancară nu prea esteactivă. Adevărata piaţă este cea primară, pentru că generează celemai mari volume şi aici se concentrează eforturile jucătorilorpentru a atrage resurse", comentează Sorin Mititelu, directorexecutiv dezvoltare afaceri şi produse retail în cadrul BCR, ceamai mare bancă locală după active.

BCR bonifică în prezent o dobândă de 7,5% pe an la depoziteleatrase pe trei luni, dar clienţii care îşi primesc salariul într-uncont deschis la bancă şi care au semnat un contract de debit directau o dobândă preferenţială de 8%. Cele mai agresive oferte vin însăde la băncile cu acţionariat elen, care încearcă să atragă maimulţi bani de la clienţi în contextul în care băncile-mamă sefinanţează mai greu şi mai scump la Atena după izbucnirea crizeifiscale din Grecia. De exemplu, Alpha Bank plăteşte 8,5% pe an lalei şi 4,25% pe an la euro pentru sumele atrase pe 84 de zile. ŞiATE Bank are o promoţie cu o dobândă de 8,25% pe an la lei şi 4,25%la euro pentru depozitele cu scadenţa cuprinsă între două şi zeceluni.

Totodată, în contextul reintroducerii impozitului pe venituriledin dobânzi o parte din bănci au majorat uşor dobânzile la depozitepentru a nu descuraja clienţii să economisească. De exemplu,Piraeus oferă o dobândă netă de 7,5% pe an pentru depozitele în leipe 100 de zile, dobânda brută din care este reţinut impozitulajungând la 8,96% pe an. Banca Românească, Bancpost, Emporiki, darşi Raiffeisen sau UniCredit Ţiriac Bank au dobânzi de peste 7% pean pentru depozitele cu scadenţa între trei şi şase luni. BancaTransilvania desfăşoară în paralel o promoţie cu o dobândă de 8% pean la lei şi 4% pe an la euro pentru depozitele pe patru luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO