Bănci și Asigurări

Doar 10 credite în lei şi 4 pentru construcţii prin „Prima casă“

Doar 10 credite în lei şi 4 pentru construcţii prin „Prima casă“

Autor: Ciprian Botea

04.08.2011, 00:07 2561

Creşterea costului finanţării la euro şi scăderea dobânzilor pepiaţa monetară de la Bucureşti nu i-au convins pe români să renunţela valută şi să se împrumute în lei, astfel că bancherii au vândutnumai zece credite ipotecare în lei prin "Prima casă" 4, ceea ceînseamnă 0,3% din totalul finanţărilor acordate în aceastăetapă.

"Circa 20% din clienţi vor într-o primă fază credite în lei.Se răzgândesc însă în momentul în care văd diferenţa de cost.Dobânda este aproape dublă la un credit în lei faţă de unul îneuro. Este încă loc pentru reducerea dobânzilor la lei", comenteazăLiviu Andrei, directorul executiv al brokerului de credite AllianceFinance.

Băncile care participă la "Prima casă" pot percepe o dobândămaximă formată din Euribor la trei luni plus o marjă fixă de celmult 4% la euro şi indicatorul Robor la trei luni plus o marjă decel mult 2,5% la lei, în această marjă fiind incluse şi eventualelecomisioane. La nivelul actual al indicatorilor de pe piaţamonetară, diferenţa dintre dobânda la un credit în euro şi cea laun credit în lei este de circa 2,5 puncte procentuale.

De exemplu, la un credit în valută de 57.000 de euro pe 30 deani clientul plăteşte la final circa 120.000 de euro, în timp ce laun credit în lei de 240.000 de lei (echivalentul a 57.000 de euro)suma plătită la finalul contractului este de 608.000 de euro (ceeace echivalează cu 245.000 de euro).

De fapt, nici măcar nu au toate băncile oferte de credite "Primacasă" în lei, în această situaţie fiind inclusiv BCR şi BRD, celemai mari bănci din sistemul bancar şi care au avut cele mai mariplafoane de garanţii în ediţi­ile precedente.

De exemplu, în prima etapă a programului banca de stat CEC Banka avut în ofertă doar credite în lei, dar începând din 2010 aînceput să vândă şi finanţări în euro datorită cererii foarte slabepentru leu.

Cele opt bănci care au reluat vânzările de credite ipotecaregarantate de stat acordaseră până la sfârşitul săptămânii trecute1.960 de credite, garanţiile emise de stat ridicându-se la 38,6milioane euro, potrivit datelor furnizate ZF de Fondul Naţional deGarantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), instituţia caregestionează garanţiile din acest program.

Aceasta înseamnă că finanţările acordate de bănci cumuleazăpeste 77 de milioane euro, având în vedere că statul mai garanteazădoar pe jumătate aceste credite. Valoarea medie a unui credit afost de 39.700 de euro, nivel similar cu cel înregistrat şi înetapele precedente.

Toate cele opt bănci care vând în acest moment credite ipotecaregarantate pe jumătate de stat au la dispoziţie un plafon total decirca 1,3 miliarde de euro.

În etapa actuală, bancherii trebuie să accepte reducerea lajumătate a garanţiei de stat pentru creditele acordate în trecut,ceea ce înseamnă că pot să vândă încă o dată pe atât.

Băncile care au intrat până acum în program sunt BCR, BRD,Raiffeisen, CEC Bank, Banca Transilvania, Alpha Bank, Piraeus şiMillennium, alte opt instituţii de credit urmând să reia vânzareade finanţări în perioada următoare.

"Prima casă" funcţionează în continuare pentru achiziţiile delocuinţe vechi şi foarte puţin pentru finanţarea construcţiilornoi. De la începutul lunii iunie au fost acordate doar patrucredite pentru construirea de case de la zero.

"La creditele de construcţie este un proces mai complicat şimulţi clienţi preferă alternativa unui credit de nevoi personale cuipotecă. La creditele pentru construcţie banii sunt eliberaţi întranşe, iar banca trebuie să evalueze periodic stadiulconstrucţiei", spune Liviu Andrei.

De la începutul programului au fost acordate prin acest programpeste 40.000 de credite cu o valoare cu­mu­lată de 1,6 miliardeeuro. Numai 38 de clienţi au intrat în incapacitate de plată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO