Bănci și Asigurări

Isărescu: Băncile nu vor putea să acopere costurile cu reţelele teritoriale, dacă nu finanţează companiile

Isărescu: Băncile nu vor putea să acopere costurile cu reţelele teritoriale, dacă nu finanţează companiile

Autor: Mihaela Claudia Medrega

09.02.2011, 23:58 42
Băncile trebuie să acorde mai multă importanţă sectoruluicorporatist şi IMM-urilor, pentru că dacă vor continua să se bazezenumai pe creditarea populaţiei, nu vor putea să crească şi nu voravea de unde să acopere costurile covârşitoare cu reţeleleteritoriale, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

"Creditarea populaţiei nu mai poate să crească foarte rapid. Obancă comercială care se bazează în prezent, ca şi în trecut, înprea mare măsură pe creditele acordate populaţiei se va da cu capulde o realitate foarte dură. În toate variantele creditareapopulaţiei nu mai poate avansa foarte rapid. Dacă (băncile -n.r.)se vor baza numai pe asta, nu vor putea să crească. Nu vor puteasă-şi justifice reţelele. La un timp, costul de a ţine o reţea mareva deveni covârşitor şi nu vor avea de unde să-l acopere."

Soldul creditului neguvernamental acordat de bănci a scăzut anultrecut cu 3% în termeni reali, dar a urcat cu 4,7% în termeninominali, la 209,3 mld. lei.
Băncile mari au evitat să-şi reducă semnificativ reţelele deunităţi şi personalul aferent, termenii "restructurare" şi"concediere" nefiind foarte frecvenţi în această industrie după doiani de criză. Dacă până în 2009 sucursalele bancare ajunseseră săocupe parterurile blocurilor de la un capăt la altul, replierea lacondiţiile de criză a fost destul de lentă, deşi costurileadministrative cântăresc greu în totalul cheltuielilor.

Anul trecut s-au închis circa 300 de unităţi, reprezentând 5% dintotal. Cea mai mare parte a închiderilor de unităţi şi areducerilor de personal a avut loc în băncile mijlocii şi mici,care au cumulat şi pierderi.

Isărescu a afirmat că băncile trebuie să transforme IMM-urile înparteneri adevăraţi, susţinând că aceasta este o muncă grea care seînscrie la fidelizarea clienţilor. "Până acum fidelizarea a fost sădea dobânzi mai mari, eventual clienţilor cu venituri mai mari, săle dea facilităţi, ca să îşi asigure sursele de finanţare. Este omanieră de a face business."
Guvernatorul BNR crede că băncile pot să ajute IMM-urile şiprin îmbunătăţirea accesului acestora la informaţii, având învedere că multe dintre aceste firme nu sunt în oraşele mari, cidispersate în teritoriu, unde principala sursă de informare esteteleviziunea.

"Dacă atitudinea băncilor se va schimba, nu cred că vor mai apăreaocazii de critici virulente privind activitatea bancară din Româniaprivind tratamentul acordat clienţilor", a concluzionatIsărescu.
Ce spun bancherii comerciali despre creditareaIMM-urilor

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, a spus căIMM-urile prin natura lor comportă un risc mai ridicat încomparaţie cu sectorul corporate, ceea ce se reflectă în ultimăinstanţă în standarde de creditare mai restrictive.

"Participarea proprietarilor la capital este adesea prea scăzută,conducând la un grad de îndatorare ridicat. În aceste cazuribăncile sunt mai degrabă chemate să furnizeze capital propriu dacădecid să crediteze IMM-urile." Dumitru a mai spus că băncile arputea începe ciclul de relaxare a standardelor de creditare înacest an, în funcţie de evoluţia activităţii economice. "Băncile auperceput o încetinire a vitezei de deteriorare a riscului de creditîn sectorul IMM în a doua parte a anului 2010."

La rândul lui, Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, a spus că artrebui privită ca un parteneriat colaborarea băncilor cu IMM-urile."Există foarte multe companii bune care activează în sectoare nufoarte performante, dar care au un management bun şi sunt viabile.Dar la nivelul sistemului bancar, creditele neperformante sunt depatru ori mai mari la IMM-uri decât la companiile mari."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO