Bănci și Asigurări

Miza Ordonanţei 50 devine miza acordului cu FMI

Autor: Liviu Chiru

31.10.2010, 23:59 35

Aplicarea Ordonanţei 50, prin care sunt stabilite condiţii maitransparente pentru cre­ditele consumatorilor şi pentruîmpru­muturile aflate în derulare, a devenit subiectul unuicon­flict deschis între Guvern şi reprezentanţii FMI, carecondiţionează continuarea acor­du­lui de finanţare de modificareasau chiar abro­ga­rea noilor reglementări. Miza or­do­nanţeide­vine astfel miza continuării acordului cu FMI, principalul punctde conflict fiind aplica­rea noilor reglementări şi pentrucre­ditele afla­te în derulare, considerată retro­activă debancheri.

Negocierile s-au blocat peste weekend, iar surse citate de Mediafaxprecizează că repre­zen­tanţii FMI îşi vor prelungi vizita înRo­mânia, iar suspendarea acordului de finanţare nu este exclusă.Autorităţile române nu sunt dispuse să modifice ordonanţa.

"Vom merge, vom discuta la nivelul CE şi am convingerea - dinpunctul nostru de vedere, aşa cum şi Consiliul Concurenţei aconsiderat - că nu avem probleme", a spus ieri ConstantinCerbulescu, preşedintele ANPC, la emisiunea "După 20 de ani"difuzată de ProTV.
Sebastian Vlădescu, care a contrasemnat ordonanţa din poziţia deministru al finan­ţe­lor, pe care a deţinut-o până în septembrie,subliniază că noile reglementări îşi produc deja efectele de câtevaluni, iar nicio bancă nu a ieşit de pe piaţă în acest timp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO