Bănci și Asigurări

Prima Casă 4: Fondul spune că băncile pot trimite BNR noile norme de creditare fără protocolul - cadru

Prima Casă 4: Fondul spune că băncile pot trimite BNR noile norme de creditare fără protocolul - cadru

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax

20.05.2011, 15:33 1744

Un număr de 11 bănci suntinteresate să participe la programul Prima Casă 4, iar acestea pot trimite spre aprobareBăncii Naţionale a României noile norme de creditare fără săaştepte publicarea protocolului-cadru, potrivit Fondului Naţionalde Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

"Precizăm faptul că băncile auobligaţia de a-şi actualiza normele interne de creditare şi de a lesupune spre aprobare Băncii Naţionale a României, actualizareanormelor fiind legată de modificările cadrului legal aduse prin OUG33/2011 şi HG 404/2011, fără a exista implicaţii legate depublicarea protocolui-cadru, care nu poate completa sau schimbacontinutul actelor normative de nivel superior, menţionateanterior", se arată într-un comunicat transmis de Fondul Naţionalde Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), ca reacţie launele declaraţii ale preşedintelui ARB, Radu Gheţea.


Gheţea a declarat, joi, că băncileaşteptă să primească de la FNGCIMM proiectul de convenţie pentruPrima Casă astfel încât să introducă prevederileacestuia în normele de creditare care urmează să fie supuseaprobării BNR.

"Personal, cred că în 3-4săptămâni am putea vedea primele norme cu aviz favorabil de laBanca Naţională şi să începem creditarea", a continuatGheţea.


Fondul de Garantare a Creditelorpentru IMM-uri arată că a elaborat şi transmis băncilor partenereîncă din data de 2 mai proiectul de protocol-cadru, pentru a-lanaliza.

"Băncile au făcut fiecarepropriile observaţii care au fost discutate, coroborate şi preluatede Fond în forma definitivă a protocolului-cadru, transmisă cătreMinisterul Finantelor Publice în data de 9 mai", se mai spune încomunicatul FNGCIIM.


Conform legii, protocolul-cadrutrebuie aprobat printr-un ordin comun al ministrului FinanţelorPublice şi al ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului deAfaceri şi publicat în Monitorul Oficial. După publicareaprotocolului în Monitorul Oficial, acest act va putea fi semnat decătre FNGCIMM cu băncile care şi-au exprimat opţiunea de aparticipa la programul guvernamental.


"Până în prezent 11 bănci,reprezentând peste 80% din volumul portofoliului de garanţii(acordate de stat până acum, de 1,5 miliarde de euro - n.r.) şi-auexprimat intenţia de a participa la continuarea programului, iarFNGCIMM a finalizat toate procedurile interne legate de programulPrima Casă 4", se mai spune în comunicatulFondului.


Programul guvernamental "PrimaCasă" a fost lansat în vara anului 2009, iar statul a garantatcreditele destinate cumpărării unei locuinţe de maxim 60.000 euroşi, începând din 2010, în limita a 70.000 euro pentru locuinţe culucrări încă neîncepute şi de câte 75.000 euro pentru case noicumpărate de persoane organizate în asociaţii.



Creditele acordate au o rată a dobânzii egală cu EURIBOR (ratasolicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pepiaţa interbancară) la trei luni plus o marjă fixă de maxim 4% pean, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii laîmprumuturi pe piaţa interbancară românească) la 3 luni plus maxim2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total alcomisioanelor percepute de finanţator.

Guvernul a decis, la finele luniimartie, ca garanţia statului la creditele contractate prinprogramul Prima Casă să fie redusă la jumătate, iar în program săfie incluse şi persoanele care deţin deja o casă în suprafaţămaximă de 50 metri pătraţi şi doresc un confort sporit, băncileavând la dispoziţie trei luni pentru a stabili dacă acceptă noilecondiţii.


În luna aprilie, premierul EmilBoc a declarat că băncile vor avea posibilitatea, în perioadaimediat următoare, să adere la noua formă a programului Prima Casă,normele metodologice de aplicare a noului sistem fiind aprobate deGuvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO