Misterul pensiilor speciale a fost dezlegat: 45 de ani vechime pentru pensionari în vârstă de 43 de ani

28 nov 2011 Autor: Iulian Anghel

Consiliul Fiscal dă dreptate Ziarului Financiar care a ridicat problema creşterii cheltuielilor cu pensiile speciale ca urmare a reformei pensiilor. Explicaţia este că recalcularea pensiilor s-a făcut acordând câte doi ani vechime pentru fiecare an de lucru pentru cadrele MAI, MApN şi serviciile secrete. Aşa se face că un pensionar "special" în vârstă de 43 de ani ajunge să aibă 45 de ani vechime, aşa cum arată decizia de pensionare alăturată.

Ziarul Financiar a scris, în urmă cu două săptămâni, că reforma sistemului de pensii a majorat cele 159.000 de pensii speciale ale poliţiştilor, militarilor şi lucrătorilor din serviciile secrete în loc să le reducă, aşa cum şi-a asumat Guvernul.

Consiliul Fiscal a arătat o săptămână mai târziu că aceste pensii au crescut, în medie, cu 30%, de la 1.755 de lei la 2.289 de lei/lună, efortul suplimentar fiind de 1 mld. lei.

Niciun oficial nu a explicat de ce reforma despre care s-a spus că va aduce economii a ajuns să coste mai mult statul. În privinţa pensiilor speciale, explicaţia a fost găsită: pensionarilor "speciali" li s-a calculat, pentru un an de muncă, doi ani de vechime, după cum reiese dintr-o decizie de recalculare (facsimil).

Aşadar, în cazul unui locotenent colonel de 43 de ani, trecut în rezervă în 2008, i s-a calculat, în 2011, un stagiu de cotizare de 45 de ani, deşi el a lucrat doar 20 de ani. În baza acestui calcul, a obţinut o pensie brută de 2.654 lei/lunar, ceea ce înseamnă că el ia în mână o pensie de 2.230 de lei.

Această creştere explică în parte şi adâncirea deficitului fondului de pensii evidenţiată de ZF, care arăta în august, pe baza evoluţiilor cheltuielilor cu pensiile din prima jumătate a anului, că deficitul se va majora pe întreg 2011, în urma reformei pensiilor, cu 1 mld. euro faţă de 2010, adică cu o treime.

Deficitul fondului de pensii este aşteptat să ajungă în acest an la 3,5 mld. euro, adică la 2,7% din PIB-ul estimat la aproximativ 129 mld. euro.

Consiliul Fiscal dă dreptate Ziarului Financiar care a ridicat problema creşterii cheltuielilor cu pensiile speciale ca urmare a reformei pensiilor

Consiliul Fiscal - autoritate care sprijină Guvernul în procesul de elaborare şi derulare a politicilor fiscal-bugetare şi a cărui opinie este obligatorie la aprobarea bugetului sau la rectificare - observă, analizând şi el diferenţa dintre declaraţiile iniţiale şi realitate, că demersul de recalculare nu a condus la economii, ci dimpotrivă la cheltuieli suplimentare.


"Cu toate că iniţial exerciţiul de recalculare a pensiilor spe ciale anticipa, conform calculelor Ministerului Muncii, economii bugetare substanţiale la nivelul cheltuielilor cu pensiile, în cele din urmă putem constata că acest demers s-a concretizat în cheltuieli suplimentare cu pensiile aferente celor 159.000 de pensionari din această categorie (aproximativ 1 mld. lei cheltuială anuală suplimentară), în condiţiile în care pensia medie corespunzătoare creşte în urma recalculării de la 1.755 lei (nivel utilizat pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2011) la 2.289 lei în anul 2012 (o creştere medie de 30,4%)", a precizat Consiliul fiscal condus de Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen-Bank.

La fundamentarea proiectului bugetului pentru 2011 fostul ministru al muncii Ioan Botiş nu a putut explica modul în care s-au alocat sumele pentru pensiile speciale, arătând că recalcularea s-a făcut şi se face nu de către casele de pensii ale căror date sunt publice, ci de către instituţiile implicate - respectiv Ministerul Apărării, Ministerul de Interne şi serviciile secrete. Aşadar, aceste instituţii au recalculat pensiile "în sus" întrucât, chiar dacă nu au contribuit deloc la sistemul de pensii, foştilor militari, poliţişti şi agenţi secreţi li s-a calculat ca vechime dublul perioadei lucrate, iar ca nivel de contribuţie toate veniturile obţinute în această perioadă ca şi cum ar fi fost "taxaţi" cu acel 9,5% obligatoriu în cazul angajaţilor de rând pentru toţi banii câştigaţi.

Proiectul legii bugetului asigurărilor sociale pe 2012 arată că în România sunt 4,76 mil. pensionari cu pensii de asigurări sociale, care au o pensie lunară de 747 lei, şi 159.000 pensionari plătiţi prin Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Serviciul Român de Informaţii, cu o pensie medie lunară de 2.289 lei. Pentru aceste pensii speciale se cheltuiesc 4,4 mld. lei, adică aproape 10% din întreg fondul alocat pensiilor în România (47 mld. lei).

Proiect de buget 2012: Pensiile speciale sunt cu 17% mai mari decât înainte de reformă

Fostul ministru al muncii Mihai Şeitan a explicat în felul următor majorarea deficitului de pensii în prima parte a anului. În urma reformei, a spus el, toate pensiile speciale au fost incluse în sistemul public. Dar nu toţi militarii sau activi care contribuie de acum înainte (li s-au majorat salariile cu exact suma cu care trebuie să contribuie) ar fi început încă din primele luni ale anului să o facă din cauza întârzierii în funcţionarea caselor de asigurări, în vreme ce toate pensiile au intrat automat în plată.

Alături de pensii, alte două fonduri de asigurări, cel de sănătate şi şomaj, apasă asupra bugetului de stat. Este de aşteptat ca acestea să acumuleze în 2011 un deficit de minimum 3,3% din PIB. Economistul Laurian Lungu de la Macroanalitica aprecia recent că, dacă se doreşte eliminarea deficitului, nu doar impozitarea tuturor pensiilor este soluţia, ci trebuie ca întreg fondul de pensii să fie redus cu procentul cu care el este deficitar, adică 28%.

Exemplu de recalculare a unei pensii speciale: decizie dată în ianuarie 2011

Un locotenent­-colonel în vârstă de 43 de ani, trecut în rezervă în 2008, are o vechime de 45 de ani muncă deoarece pentru fiecare din 20 de ani lucraţi într-o unitate militară a mai primit încă un an vechime, deci încă 20 de ani vechime, la care s-au adăugat şi studiile.

În acest fel punctajul de pensie obţinut este de 3,14 puncte, ceea ce înseamnă o pensie de 2.307 lei (3,14 X pensia medie).

Pensia sa totală este însă de 2.654 de lei pentru că se mai adaugă un "Ordin/Semn onorific pentru 20 de ani" de 347 de lei pe lună.

Aşa s-a întâmplat cu pensiile din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne şi Serviciile Speciale.

 
Cuvinte cheie:
pensii
, Pensii speciale
, recalculare
, MAI
, MApN
, serviciile secrete
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 32 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (32):
calin viorel - 21 aprilie 2014, 11:22

Domnul Iulian Anghel autorul articolului referitor la misterul pensiilor speciale greseste intentionat calculele pentru motive numai de dumnealui stiute aruncand astfel o umbra defaimatoare asupra acelora care au servit patria si care au dreptul la un trai la limita decentei dupa o cariera de efort si privatiuni.Pensionarul special la care face referire domnia sa nu are cum sa aibe mai mult de 3+22+11 total 36 de ani vechime pentru lucrul in conditi speciale in cel mai fericit caz.Doar daca in cei 22 de ani efectivi a participat la misiuni in teatrele de operatii la deminari asanari campuri de lupta sau trageri experimentale s-ar mai putea aduna vreo cativa ani la vechime si tot nu ies calculele.Dar in cazul acesta in articol se face referire la un veteran la un erou in viata in mod sigur decorat de statul roman si de structuri internationale .Atunci ma intreb de ce improscam cu noroi in valorile nationale in loc sa le acordam respectul cuvenit si pensia pe care o merita.Eu personal consider…

@maria , stiti catimuncitori si-au pierdut mainile degetele si patul la masinile cu care lucrau strugarii, sudorii, rabotorii? cred ca habar nu aveti. - 18 decembrie 2012, 15:32

la aceste masini puteai fi tocat ad literam asa cum scriu. orice meserie e cu risc , zidarul poate cadea de pe acoperis , tinichigiul de pe turla , rscurile meseriei nu mai pun medicii care au majotitatea hepatita C ca sa ne salveze noua vietile si stiti cat are un medic salariu?

DAN ALDEA - 05 iulie 2012, 16:25

GOGOSI.EU AM 29 DE ANI VECHIME IN ARMATA LA GENIU SI O PENSIE DE 1267 LEI.DE UNDE SCOATETI SUMELE ASTEA?

cioacla - 28 noiembrie 2011, 20:03

este de neconceput ca militarii de pe timpul comunismului au muncit 30 de ani si a pensie 40 de ani? Si se mai vaita statul ca nu are cum plati pensiile.

zoom - 28 noiembrie 2011, 13:26

@vasi m- de ex.un sofer prof.petrece mai mult timp departe de familie+ca pe sosele dna cu coasa sta la panda.

adi - 28 noiembrie 2011, 13:10

de ce se tipa ARMATA, POLITIA, POMPIERII la orice inundatie, cutremur,incendiu, Canal sau revolutie. de ce nu ies profesorii, functionarii publici sau oricine altcineva sa stea in fata apei, frigului, focului sau prafului? care dintre voi ar mai lucra 24 din 24 la dispozitia tarii? oare nu merita minimul de respect dupa ce o viata si-au dedicat munca tarii, uitand familia intr-un colt? ei au stat zile in sir departe de familii pentru a face ceva in tara asta, VOI? oricum datorita expunerilor repetate la radiatii sau datorita armamentului si radarelor viata le este scurtata cu cel putin 10 ani. tara de * care nu e in stare sa isi respecte cetatenii.

romeo - 28 noiembrie 2011, 13:07

Din pacate suntem civili care muncim cot la cot cu militarii in aceleasi conditii insa noi iesim cu 8-9 sute de lei pensie iar ei cu doua mii ron pensie. In timp ce el primeste minim trei luni la an muncit in plus ca vechime noi nu luam nimic. La recalcularea asta anii lor in serviciu s-au impartit la 20 si normal ca le-au iesit pensii mari pe cand la noi la civili anii munciti se impart la 30 sau mai mult, pai cum sa ne mai iasa pensii ca ale lor. M-am saturat de toti ofiterii burtosi care nu au o zi de instructie de cand au parasit scolile stau si taie frunza la caini daca pui un capita de 34 de ani sa alerge 3000 m lesina bine mai intalnim si exceptii. Pt asti treb sa muncim ca sa le platim pensiile lor care nu au contribuit cu nimic.
Mergeti intro parcare la o unitate si vedeti ce masini au amaratii astia.

Grigore Ionascu - 28 noiembrie 2011, 13:05

Numai in tara lui basescu si boc se poate intampla asa ceva. Asta pt. ca suntem o tara cu un electorat foarte slab

Cristian - 28 noiembrie 2011, 12:48

Nu stiu de unde au luat cei de la Z.F. decizia pe care au publicat-o, dar si eu sunt "beneficiarul" unei asa zise pensii "speciale" si dupa 21 de ani de serviciu reali, am datorita muncii in conditii grele 24 de ani vechime si o pensie de 1030 de lei (in plus cu 15 lei fata de vechea pensie). Acum trageti concluziile.

cristi - 28 noiembrie 2011, 12:39

Dragii mosului, multumiti-i lui Base si lui Oprea, ca le-a iesit: au marit pensiile "nesimtite", ca doar vin alegerile, CE MAI CONTEAZA AUSTERITATEA? Aia e doar pentru altzii... Asa este: 90% din pensiile militarilor rezervisti au CRESCUT, iar acum ei (guvernantzii nostri iscusitzi) se mai si lauda cu asta !!!

cris - 28 noiembrie 2011, 12:36

@maria: Poate ar trebui tu sa faci un exercitiu de imaginatie si gandire si sa ne spui cum un biet aviator care doar se antreneaza pe tractoarele Mig este mai important decat medicul care salveaza vieti zilnic! Si nu uita ca in caz de conflict si medicul merge pe front in linia intai! Si nu medicii au rupt-o la fuga in 1940 lasand teritoriile romanesti de izbeliste fara sa traga macar un glont! Si nu uita ca in '89, intreaga armata a fost "surda si oarba" in urma micului conflict electronic din acea perioada! Poate mai bine ti-ai sfatui tatal sa economiseasca mai mult decat sa astepte 2 ani intr-unul si sa iasa pe NEMERIT cu atatia banet la pensie!

bator - 28 noiembrie 2011, 12:26

Exemplul dat de dvs cu lt.col de 43 de ani este intradevar suspect si uimitor dar nu poate fi relevant ptr toti militarii.Este adevarat ca la militarii care si-au desfasurat activitatea in conditii deosebite,speciale etc se aduga cate un spor la vechime .De ex. la un an lucrat se mai adauga trei luni.DAR nu este nimic nou sub soare,si la mineri si la cei care au lucrat la canal si la cei care au lucrat in conditiile celebrelor grupe I-II se procedeaza la fel.De fapt ce urmariti???? Eu cred ca urmariti directivele stapanilor vostri sionisti(adica ai actionarilor vostri)de a induce cat mai subtil cu putinta o reactie negativa asupra principalelor institutii ale statului si societatii cum este Biserica si Armata,Pompierii etc care se fac, iata ,vinovate de prostul mers al societatii de deficitul din sistemul de pensii etc.Dar doresc sa-l intreb pe domnul Iulian Anghel ce pensie crede ca ar merita un colonel care a participat in toate teatrele de operatii Incepand cu Somalia,Angola,Bosnia…

marius - 28 noiembrie 2011, 12:22

maria, cu tot respectul pentru munca depusa de tatal tau - si da, sunt de acord, are un grad de risc evident mai mare, nu cred ca poti sa justifici in acest mod o asemenea decizie. si ca sa fiu mai concludent, in ce fel e mai importanta munca unui aviator fata de munca unui functionar public - acesta din urma, teoretic cel putin, iti garanteaza functionarea aparatului administrativ; fara acest mecanism, ar fi haos in tara. ce ii opreste pe acesti oameni sa creada ca ar trebui sa le fie calculati 3 ani vechime pentru 1 an efectiv, de exemplu?... hai sa nu exageram cu niste lucruri, si sa agream ca toti cetatenii acestei tari ar trebui sa ne supunem acelorasi reguli - cotizezi 1 an, ti se calculeaza 1 an. si toata lumea va fi fericita. gradul de risc al unui loc de munca ar trebui sa se reflecte in remuneratia efectiva primita de acea persoana in perioada in care presteaza efectiv munca - pana la urma acesta este indicatorul care face diferenta, iar contributiile la bugetul de stat sa fie…

prostu - 28 noiembrie 2011, 12:21

Asa o intrebare de prost ce sunt de ce si de cine ne apara armata?

@maria - 28 noiembrie 2011, 12:18

toate meseriile sunt importante , nu trebuie sa existe pensii speciale , este o forma de discriminare!

gicu - 28 noiembrie 2011, 12:17

Mai mariuca, zi-mi de cine a aperat patria? Astia au frecat duda si acum vor pensii mari. La strung ca si in aviatie sunt aceleasi riscuri, ba chiar mai mari la strung. Daca nu crezi, inseamna ca nu ai vazut cum se lucreaza la strung. Statistic sunt mai putine accidente aviatice decat cele de munca (la strung). Apoi vitala intrebare: de cine ne-a aparat??? Ne ducem in teatre de razboi ca niste mercenari. Sunt platiti sa ucida fara macar SA AVEM RAZBOI. ASTA sunt soldatii romanii in momentul de fata. Punct mai comunisto.

viorel - 28 noiembrie 2011, 12:16

De ce induceţi lumea în eroare? Majorarea duratei de cotizare nu s-a făcut aşa, la grămadă, cum insinuaţi. Încadrarea în grupele de muncă sau în condiţiile de muncă deosebite sau speciale s-a făcut numai în cazul întrunirii unor condiţii stabilite cu mare precizie de legislaţie şi nu este valabilă pentru întregul personal militar.

georgeta - 28 noiembrie 2011, 12:03

Va rog sa faceti un exercitiu de gandire si imaginatie si sa incercat sa intelegeti cum este posibil ca o persoana care a lucrat 25 de ani in invatamant sa aiba o pensie de 790 lei!?!?
Tatal d-voastra n-ar fi ajuns aviator fara noi, dascalii.
Unde este dreptatea?!?!
999

rechinul - 28 noiembrie 2011, 12:02

@maria da ce ne ataca cineva ca sa apere patria? stau toata ziua si nu fac nimic in timp ce altii muncesc cu carca pentru pensii de 6-700 de lei

anca - 28 noiembrie 2011, 12:00

Doamne suntem de tot rasul. Se pare ca au mucit la greu acesti baieti. La salariile compensatorii pe care le-au primit la pensionare, normal ca si pensia este pe masura. RUSINE!!!, noi care am muncit efectiv mult peste minimum de ani primim o pensie de batjocura.

Pagini: 1 2

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide