Burse - Fonduri mutuale

Bursa a scăzut uşor şi vineri, astfel că în luna iulie a consemnat un recul de 2,7%

Bursa a scăzut uşor şi vineri, astfel că în luna iulie a consemnat un recul de 2,7%

Autor: Stefan Musgociu

29.07.2011, 17:17 257

Bursa a scăzut şi vineri, cu 0,13%, pentru acincea zi consecutiv, astfel că în luna iulie a consemnat un reculde 2,73%, iar în ultima şedinţă investitorii au revenit pe poziţiide aşteptare, astfel că lichiditatea a fost salvată din nou deacţiunile Fondului Proprietatea (FP).

După corecţia din luna iulie, ascensiunea dinacest an a indicelui general al Bursei, BET-C, s-a redus la3,55%.


Pieţele internaţionale au fost marcate în prima jumătate a luniiiulie de prudenţa investitorilor în contextul discuţiilor pentruacordarea unui nou sprijin financiar pentru Grecia, iar sprefinalul lunii de disputele politice din SUA în ceea ce priveştemajorarea plafonului da îndatorare.


În luna iulie, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, ascăzut cu 2,97%, în timp ce indicele BET-FI, care reflectă evoluţiatitlurilor celor cinci SIF-uri şi ale acţiunilor FP, a coborât cu4,26%. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indiceleBET, este în creştere cu 1,46%, însă indicele BET-FI este deja pescădere, consemnând un recul de 1,77%.


În prima parte a şedinţei de vineri majoritatea acţiunilor au fosttransferate la preţuri uşor sub ultimele cotaţii de joi, însă dupămijlocul zilei preţurile au trecut pe creştere uşoară până în jurulorei 15:30.


După publicarea unor date sub aşteptări privind creşterea PIB înSUA pieţele europene şi-au accelerat corecţiile, însă pe plan localinfluenţa fost marginală, cotaţiile coborând uşor sub închiderea dejoi.


Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare la BVB au continuatsă plaseze ordine pentru volume reduse pentru cele mai multetitluri. Doar acţiunile emise de 10 companii din cele 78 desocietăţi listate pe principalele patru categorii ale BVB auînregistrat rulaje de peste 100.000 de lei.


Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, spune că rezolvarea problemelordatoriilor suverane prin soluţii bine conturate şi soluţionareaplanului de majorare a plafonului de îndatorare al SUA suntelementele cheie urmărite de investitori în aceste zile.

"Bursa românească, şi asa greu încercată dedezinteresul specific perioadei de vară, se confruntă cu olichiditate extrem de redusă şi din cauza precauţiei induse denerezolvarea problemelor ce ţin de planul de îndatorare al SUA. Ceimai mulţi investitori adoptă o poziţie de aşteptare până laclarificarea problemelor ce ţin de SUA, însă cred că un număr multmai mare de jucători ar putea reintra în piaţă atunci când climatuleconomic-financiar internaţional va da semne de stabilizare", adeclarat Chişu pentru MEDIAFAX.


Plafonul datoriei de stat a SUA trebuie ridicat până pe 2 august,când guvernul va fi consumat şi fondurile de rezervă şi va începesă-şi onoreze obligaţiile financiare în funcţie de priorităţi,potrivit Trezoreriei SUA. Astfel, Statele Unite ar putea intra înincapacitate de plată în viitorul apropiat, pierzându-şi ratingul"AAA".

Titlurile şi obligaţiunile americane curating de top reprezintă o referinţă pentru sistemul financiarglobal. Consecinţele intrării SUA în default sau reduceriiratingului celei mai mari economii a lunii pentru sistemulfinanciar şi economia globală sunt greu de imaginat.

Chişu crede că pe măsură ce aceste elementevor "ieşi din peisaj" şi investitorii se vor uita la rezultateleeconomice în creştere şi la întărirea economiilor lumii, pieţelevor reveni pe creştere.


"Îmbunătăţirea economiei româneşti dublată de o creştere acalificativului oferit de S&P pot conduce la o revenire abursei autohtone. În varianta optimistă o astfel de evoluţie văd săse contureze din toamna acestui an", a afirmatbrokerul.


Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate deindicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu0,39%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dusindicele BET-NG cu 0,3% sub nivelul de joi.


Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile FonduluiProprietatea au plasat indicele BET-FI cu 0,29% sub închidereaşedinţei precedente.

Indicele extins al bursei, BET-XT, caresintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie delichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a consemnat un recul de0,17%.


Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 49,7 milioane lei(11,7 milioane euro), sumă cu 65% peste rulajul şedinţeiprecedente, de 30,1 milioane lei (7,1 milioaneeuro).


Aproape 90% din lichiditatea bursei a fost asigurată detransferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea, în valoarecumulată de 43,2 milioane lei. Din această sumă 17 milioane lei aureprezentat valoarea unui deal cu 0,24% din titlurileFondului.


Tranzacţia specială a fost realizată la 0,513 lei, preţ cu 0,39%sub închiderea de joi, iar pe piaţa principală cea mai recentăoperaţiune a fost efectuată la 0,51 lei, cotaţie în scădere cu0,97%.


"Acţiunea Fondul Proprietatea este singura care reuşeşte constantsă făcă volum şi să fie atractivă deoarece vânzători existădatorită continuării procesului de conversie, iar cumpărători suntde asemenea, fiind atraşi de valoarea de piaţă a acestui fond prinprisma discountului oferit şi bunele perspective", a mai spusChişu.

Titlurile Fondului au fost urmate în topullichidităţii de acţiunile OMV Petrom (SNP) şi Impact (IMP), cuschimburi de 1,2 milioane lei şi, respectiv, 1 milion de lei.Acţiunile OMV Petrom au încheiat ziua în scădere cu 1%, la 0,3762lei.

Acţiunile Impact au coborât cu 0,13%, la 0,37lei. La ora 12:12 au fost cedate două pachete reprezentând 1,85%din titlurile companiei, pentru 1 milion de lei. Acţiunile au fosttransferate la un preţ de 0,375 lei, în creştere cu1,21%.


Acţiunile Amonil (AMO) şi Carbochim (CBC) au încheiat ziua cu celemai accelerate creşteri din piaţă, de 14,79% şi, respectiv, de 15%.Evoluţia titlurilor Amonil a venit pe un rulaj de 563.000 de lei,iar operaţiunile cu acţiunile Carbochim au totalizat 65.000 delei.


Pe piaţa Rasdaq, transferurile au însumat 736.000 de lei, valoarede peste şase ori mai redusă decât rulajul de joi, de 4,5 milioanelei.


Acţiunile Argus Constanţa (UARG) au fost cele mai lichide de peRasdaq, cu tranzacţii de 453.000 de lei, iar preţul a urcat cu 25%,la 4,975 lei.


La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau înscădere cu cel mult 2%, linia fiind urmată şi de majoritateapieţelor din Europa Centrală şi de Est, care coborau cu până la1,4%. Bursa din Croaţia era, însă, în creştere cu0,5%.


Pieţele europene au fost pe scădere încă din primele minute,menţinându-se pe traiectoria descendentă din precedentele şedinţe.Scăderile s-au accelerat după ora 15:30, când s-au publicat dateledespre evoluţia PIB în SUA. Economia Statelor Unite a avut întrimestrul al doilea o creştere de 1,3%, sub aşteptări, după unavans revizuit în scădere, de numai 0,4%, în primele treiluni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO