Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional: capitalizarea de piaţă a companiilor de utilităţi europene este la cel mai redus nivel din istorie

Business internaţional: capitalizarea de piaţă a...

Autor: Bogdan Cojocaru

09.02.2017, 00:00 222

Capitalizarea de piaţă a companiilor de utilităţi europene s-a prăbuşit la cel mai redus nivel din istorie când a izbucnit criza, iar scăderea va continua, potrivit unui raport al firmei de consultanţă A.T. Kearney, care arată că trendul este complet diferit în cele două Americi.

Astfel, capitalizarea de piaţă a grupului francez EDF s-a redus cu 85%, la 20 de miliarde de euro, din 2008 până la începutul acestui an, iar cea a E.ON, din Germania, a scăzut cu 78% la 18 miliarde de euro. Capitalizarea de piaţă a Iberdrola, cea mai mare companie energetică din Spania, s-a micşorat cu 25%, la 37 de miliarde de euro, cea a RWE, din Germania, cu 81%, la 9 miliarde de euro, iar cea a Enel, din Italia, cu 13%, la 40 de miliarde de euro.

Spre comparaţie, capitalizarea Duke Energy din SUA, companie cu active şi în Canada şi America de Sud, a crescut cu 125% în intervalul analizat, la 53 de miliarde de dolari. Pe măsură ce capitalizarea companiilor europene a scăzut, investitorii financiari – printre care fonduri de investiţii în infrastructură şi fonduri de private equity – şi-au majorat afacerile în acest sector, ponderea lor crescând de la 10% din totalul tranzacţiilor în 2008 la 77% în 2016.

Prin intrarea lor, aceşti jucători cu bani ieftini au dus la spargerea companiilor şi la ruperea lanţului de valori integrate al sectorului. La început, investitorii financiari s-au îndreptat spre active din zone puternic reglementate, cum ar fi infrastructura de transport a energiei şi energia regenerabilă, iar acum caută afaceri în sectoare mai slab reglementate, se arată în raportul citat. Autorii analizei au calculat că tranzacţiile din industria mondială a utilităţilor au atins 329 de miliarde de euro în 2016, cel mai ridicat nivel din istorie. Trendul va accelera.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO