Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de acţiuni pierd în vacanţă ce au câştigat cu greu tot anul

Fondurile de acţiuni pierd în vacanţă ce au câştigat cu greu tot anul

Autor: Roxana Pricop

02.08.2011, 00:07 834

Fondurile care investesc acţiuni şi-au re­dus vizibilrandamentele, afişând un maxim de 8% pentru primele şapte luni dinan (14% anualizat) în­re­gis­trat de fondul Star Next. La începutulanului, performanţele pe patru luni urcau până la aproape 17% (51%anualizat). La bancă dobânda pe un an este de circa 6,5%.

OTP Obligaţiuni, fond care a funcţionat la în­ce­putul anului cafond cu acţiuni în por­to­fo­liu, schimbându-şi recent strategia dein­ves­ti­ţii, a adus investitorilor cel mai ridicat ran­da­mentdin industria fondurilor mutuale, de 11,3% pentru primele şapteluni din an.

Fon­dul este gestionat de societatea OTP Asset Management.Fondul diversificat Star Next, ad­ministrat de societatea StarAsset Manage­ment, se situează pe poziţia secundă cu oper­for­manţă de 7,96% în primele şapte luni. Al trei­lea cel maiperformant fond mutual este BCR Expert, gestionat de Erste AssetMa­nagement, cu un plus al unităţii de 7,65% în pri­mele şapteluni.

Randamentele afişate la finele lunii iulie de fondurile cuacţiuni în portofoliu sunt mult sub performanţele pe care acesteale raportau la începutul anului. La finele lunii aprilieran­da­mentul celui mai performant fond mutual era de 16,6% pentruprimele patru luni. Prin­ci­palul indice al Bursei de la Bucureşti- indi­cele BET - a crescut cu 10,3% în primele patru luni, iarindicele BET-FI, care cuprinde cele cinci SIF-uri şi FonduluiProprietatea, cu 14,3%.

Avansul indicilor s-a redus vizibil până la 2% pentru indiceleBET în perioada cu­prinsă între 31 decembrie şi 28 iulie 2011 şipână la un minus 1,5% pentru BET-FI. Redu­ce­rea randamentelor nu afost ge­ne­ra­tă de schimbarea strategiei de investiţii, cât decorecţiile înregistrate de piaţa locală de ac­ţiuni în ultimeleluni.

Corecţiile au fost generate de contextul di­fi­cil de pe pieţeleexterne de capital care i-a fă­cut pe investitori să iasă dinactive riscante aşa cum sunt acţiunile şi să se refugieze în activesi­gure precum aurul, la adăpost de un posibil de­fault alGreciei.

La extrema opusă a clasamentului se si­tu­ează fondurile care aupierdut din banii in­ves­titorilor de la începutul anului până înprezent.

Cea mai mare pierdere, de minus 12,82%, a fost raportată defondul de acţiuni Audas Piscator, urmat de fondul de acţiuniOmnin­vest cu o pierdere de 9,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO