Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale au adus într-un an un randament maxim de 300 de lei la o sumă de 7.000 de lei investită. La bănci, câştigul după un an este de 150 lei

Fondurile mutuale au adus într-un an un randament maxim...

Autor: Liviu Popescu

14.07.2016, 18:31 214

Fondurile monetare, con­siderate cele mai sigure dintre cate­go­riile de fonduri datorită in­vestiţiilor cu grad redus de risc, au adus în perioada iulie 2015-iulie 2016 un câştig de ma­ximum 320 de lei la o investiţie de 7.000 de lei. Spre comparaţie, dacă un investitor ar fi ales în vara anului trecut să depoziteze 7.000 de lei la o bancă, ar fi retras în iulie 2016, aproximativ 170 de lei. Băn­cile plătesc în prezent în medie 1,77% dobândă pentru un depozit în lei cu scadenţa mai mare de un an, faţă de 2,5% pe an cât era în iulie 2015.

Chiar dacă băncile plătesc dobânzi ajunse la minime istorice, inves­titorii nu se încumetă să tran­zacţioneze pe bursă sau chiar să-şi plaseze economiile în fonduri mutuale.

„Sunt patru cauze majore: lipsa tradiţiei bursiere în România (se poate citi şi a culturii finan­ciare), birocratizare excesivă a pro­cesului in­ves­tiţional pentru micul inves­titor, lipsa unui marketing adecvat şi nu în ultimul rând lipsa oricărui stimul fiscal celui care investeşte”, sunt cauzele enu­me­rate de Alin Brendea, directorul ge­neral adjunct al Prime Tran­saction.

Pentru românii care nu se tem să-şi asume mai multe riscuri, o in­ves­tiţie într-un fond de acţiuni poate fi răspunsul la alternativa bancară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO