Burse - Fonduri mutuale

Investitorii din zona euro au vândut mai multe obligaţiuni decât au cumpărat pentru prima oară în 4 ani

Investitorii din zona euro au vândut mai multe...

Autor: Ştefan Stan

25.01.2017, 00:03 350

Investitorii din zona euro au vândut mai multe obligaţiuni străine decât au cumpărat pentru prima oară în ultimii patru ani, o schimbare care ar putea afecta atât pieţele cu venituri fixe din zona euro, cât şi cele din Statele Unite, scrie Wall Street Journal.

Între sep­tem­brie şi no­iem­brie, in­ves­titorii euro­peni au vândut cu 15,99 mld. euro mai multe obli­gaţiuni străine decât au cumpărat, po­trivit celor mai re­cen­te date de la Banca Cen­trală Eu­ro­peană. Ul­tima oară când zona euro a fost un vân­zător net de datorie globală a fost în august 2012.

Programul BCE de achiziţie de datorie, precum şi ratele negative au îm­pins randamentele din zona euro la mi­nime record, ceea ce i-a făcut pe in­vestitori să se reorienteze spre alte pieţe pentru câştiguri.

Totuşi, în ultimele şase luni, in­vestitorii au vândut mai mult pe seg­mentul de venituri fixe, ca parte a co­mer­ţului în noua para­digmă a mă­su­rilor de stimu­lare fis­cală la nivel euro­pean. Acest lucru a dus la creş­terea ran­da­men­telor din zona euro, ceea ce înseam­nă că, în pofida fap­tului că in­ves­ti­torii din zona euro vând masiv obli­ga­ţiuni, ran­da­men­tele ridicate cresc atrac­tivitatea unor cumpărători locali să păs­treze banii domestic, con­sideră analiştii.

Dacă investitorii din zona euro continuă să vândă obligaţiuni străine, ar putea afecta ceea ce a fost o sursă mare de cerere pentru datorie a SUA. Miş­carea poate de asemenea să ducă la apre­cierea euro, pentru că investitorii nu vând valtuă pentru a cumpăra obli­ga­ţiuni denominate în monede străine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO