Burse - Fonduri mutuale

Investitorii în fondurile de acţiuni nu cred în creşterea Bursei

Investitorii în fondurile de acţiuni nu cred în creşterea Bursei

Investitorii în fondurile de acţiuni nu cred în creşterea Bursei

Autor: Roxana Pricop

07.07.2011, 00:07 957

Fondurile de acţiuni continuă să piardă investitori şi săînregistreze retrageri de bani la trei ani de la declanşareacrizei, deşi economia a ieşit din recesiune, iar statul sepregăteşte să privatizeze pe Bursă pachete de acţiuni la cea maimare companie românească - Petrom - şi la transportatorii naţionaliTransgaz şi Transelectrica.

Fondurile de acţiuni au început anul 2011 cu 12.451 deinvestitori şi active nete de aproape 240 milioane de lei. Înprezent, averea fondurilor este mai mică cu 7,4 milioane de lei,iar portofoliul de clienţi a scăzut cu 120, reducerea datorându-seîn principal retragerilor de bani înregistrate de cele mai maricinci fonduri, care au pierdut peste 15 mil. lei din active.

Evoluţia din acest an a celor mai mari trei fonduri de acţiunidin piaţă BT Maxim, KD Maximus şi Raiffeisen Prosper arată căinvestitorii nu au încă curaj să îşi asume riscuri.

BT Maxim, cu un randament de 3,54% în 2011, a raportat o scădere5% a activelor până la 57,9 milioane de lei şi a rămas cu 2.100 deinvestitori, mai puţin cu 170 faţă de începutul anului. Scăderi aînregistrat şi fondul KD Maximus cu active de 41,7 milioane de lei,mai mici cu 2,5%.

Raiffeisen Prosper a pierdut 3,4 milioane de lei în active pânăla o valoare de 35 milioane de lei şi un număr de 100 deinvestitori. În 2011, KD Maximus a raportat un randament de 3,6%,iar Raiffeisen Prosper a înregistrat o scădere a unităţilor de fondde 4,5%, în condiţiile în care o parte semnificativă a activelorsunt investite în fonduri de investiţii străine.

"Investitorii sunt în continuare reticenţi în a-şi asuma riscurişi preferă fondurile cu profil de risc scăzut. După trei ani decriză, se resimte o oboseală caracterizată prin aşteptări scăzutecu privire la evoluţia pieţei de acţiuni şi a economiei, deşi credcă acum este un moment bun pentru ca investitorii să înceapă să îşiasume riscuri", a spus Radu Hanga, directorul general al societăţiide administrare BT Asset Management, cu active totale în gestiunede peste 270 milioane de lei.

Scăderile de active şi ale numărului de clienţi au loc încondiţiile în care fondurile de acţiuni au fost aruncate într-uncon de umbră de criza financiară încă din 2008, iar atragerea debani şi clienţi noi a devenit o adevărată provocare pentruadministratori.

Cele mai mari creşteri procentuale ale numărulu de clienţi le-auînregistrat fondurile lansate la finele anului trecut, al cărorportofoliu a crescut de exemplu de la 2 la 11 investitori.

"Problematic nu este neapărat că există investitori care preferăsă îşi lichideze deţinerile la fondurile de acţiuni, ci faptul căvolumul de subscrieri nu îl acoperă pe cel al retragerilor", aafirmat Mihail Ion, preşedintele societăţii de administareRaiffeisen Asset Management, cu active totale în gestiune de 2,5miliarde de euro. Fondul Raiffeisen România Ac­ţiuni a înregistratcea mai mare scădere a activelor, de peste 20%, în condiţiile încare retragerile au fost de circa 5 mil. lei.

Investitorii se ţin departe de fondurile de acţiuni şi pentru căpierderile înregistrate în ultimii trei ani nu au fost încărecuperate.

Deşi performanţele trecute nu garantează rezultatele viitoare,investitorii sunt reticenţi în a investi într-un fond de acţiunicare înregistrează pierderi pe ultimii trei ani, chiar dacă acestepierderi s-ar putea traduce prin faptul că poate cumpăra unităţilede fond mai ieftin în vederea unui câştig pe termen lung.

"Dobânzile la depozitele bancare sunt încă ridicate, iarinvestitorii preferă o dobândă de 7% fără niciun risc decâtasumarea unui risc în schimbul unui potenţial de câştig mai mareadus de un fond de acţiuni", a explicat Ion.

Nici în acest an fondurile de acţiuni nu au avut parte de oBursă favorabilă, astfel că randamentele aduse de cele maiperformante depăşesc uşor 10% în 2011. Unele dintre fondurile deacţiuni sunt pe pierdere, precum Omninvest cu minus 13,7% sauRaiffeisen Prosper cu minus 4,48%. Astfel, randamentul mediu adusde fondurile de acţiuni în perioada cuprinsă între 31 decembrie2010 şi 6 iulie 2011 este de 3,32%, performanţă sub cea aprincipalului indice bursier BET care s-a apreciat cu 6,8% în acestan.

La extrema opusă se situează fondurile cu profil de risc scăzut(monetare şi de obligaţiuni) care au continuat să atragă sumeimportante de bani de la investitori. Cu toate acestea, în acest anvolumele atrase şi numărul de noi investitori au înregistrat otemperare a ritmului de creştere şi pe segmentul fondurilor cuprofil de risc scăzut, în contextul crizei datoriilor dinGrecia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO