Burse - Fonduri mutuale

Investitorii locali s-au adăpostit în fonduri cu plasamente în obligaţiuni şi în euro de criza datoriilor

Investitorii locali s-au adăpostit în fonduri cu plasamente în obligaţiuni şi în euro de criza datoriilor

Autor: Roxana Daniela Pricop

11.10.2011, 00:05 421

Fondurile de obligaţiuni şi cele denominate în euro au atras cele mai consistente intrări nete din partea investitorilor în luna septembrie, în valoare cumulată de 90,3 milioane de lei. Din fondurile monetare au fost retraşi bani pentru prima dată în acest an.

Luna septembrie nu a fost deloc uşoară pentru industria locală a fondurilor mutuale: bursele europene s-au corectat puternic de teama unui posibil default al Greciei, iar lipsa unor soluţii concrete de rezolvare a crizei datoriilor din zona euro i-a făcut pe investitori să ceară prime de risc tot mai mari pentru a cumpăra obligaţiunile emise de statele cu probleme.

La nivelul fondurilor locale, criza datoriilor s-a resimţit printr-o încetinire a ritmului de creştere a activelor nete, investitorii orientându-se spre fonduri care investesc în obligaţiuni şi spre cele care sunt denominate în euro. Astfel, la finele lunii septembrie, activele celor 60 de fonduri mutuale locale erau în valoare de 6,990 miliarde de lei, mai mult cu 1,7% faţă de finele lunii august, potrivit statisticilor lunare emise de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Avansul fragil de 1,7% al activelor s-a datorat intrărilor nete raportate de fondurile de obligaţiuni şi de cele denominate în euro, în valoare de 90,3 milioane de lei în septembrie. Fondul BCR Obligaţiuni a atras cele mai mari intrări nete, de 37 milioane de lei, urmat de fondul denominat în euro Raiffeisen EuroPlus cu intrări nete de 29,1 milioane de lei şi de fondul Raiffeisen Ron Flexi cu 17 milioane de lei.

Fondurile monetare au încheiat luna septembrie cu retrageri nete în valoare de 14 milioane de lei, iar fonduri precum BCR Monetar sau Raiffeisen Ron Plus care la începutul anului atrăgeau zeci de milioane de lei de investitori au raportat în luna septembrie intrări nete de câteva milioane sau chiar retrageri nete, cum este cazul fondului Raiffeisen. BCR Monetar şi Raiffeisen Plus sunt cele mai mari fonduri mutuale din Rmânia, cu active de peste circa 1,5 miliarde de lei.

Fondul monetar Simfonia 1 a înregistrat ieşiri nete de 34 milioane de lei în septembrie, cele mai mari din industrie. Investitorii din fondurile cu acţiuni în portofoliu au continuat să îşi răscumpere plasamentele în căutarea unor investiţii mai puţin riscante.

Bilanţul trimestrului al treilea arată o schimbare a preferinţelor investitorilor: din­spre fondurile monetare înspre cele de obligaţiuni şi denominate în euro. Mai exact, în trimestru al treilea fondurile de obligaţiuni au atras de la investitori peste 123 milioane de lei, în timp ce fondurile monetare au atras 64,3 milioane de lei. În trimestrul al treilea fondurile cu acţiuni în portofoliu au pierdut peste 20 milioane de lei sub forma retragerilor nete.

Fondurile de obligaţiuni ocupă primele locuri şi în clasamentul celor mai performante fonduri mutuale în ultimele 12 luni. BCR Obligaţiuni este performerul industriei cu un randament de 8,1% în ultimele 12 luni (septembrie 2010 - septembrie 2011). Un randament ridicat, de peste 13% în ultimele 12 luni, a obţinut fondul OTP Obligaţiuni, care a funcţionat însă anul trecut ca fond cu acţiuni în portofoliu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO