Burse - Fonduri mutuale

Nuclearelectrica a trecut de la pierderi la un câştig de 75 mil. €

Nuclearelectrica a trecut de la pierderi la un câştig...

Autor: Roxana Petrescu

12.11.2013, 21:22 999

Nuclearelectrica (SNN), unul dintre cei mai mari producători de energie din România, cu o pondere de 20% în total, a înregistrat în primele nouă luni ale anului un profit net de 331,2 mil. lei (circa 75 mil. euro), com­pa­ra­tiv cu pierderile de 34 mil. lei rapor­tate în perioada similară a anului trecut, afacerile companiei fiind în creştere cu 19% până la 1,4 miliarde de lei (324 de milioane de euro) în inter­va­lul analizat. Livrarea unei cantităţi mai mari de energie pe piaţa liberă dar şi un control mai bun al costurilor au stat la baza rezultatelor înregistrate de compania care ad­mi­nis­trează cele două reac­toare de la Cer­navodă.

„Creşterea venitu­rilor se datorează faptului că a crescut cota din producţie livrată pe piaţa concu­ren­ţială la 50% în anul 2013. De asemenea, a crescut preţul la energia electrică vân­dută pe piaţa reglementată cu circa 15% faţă de preţul prac­ticat în 2012. Pe de altă parte a fost produsă şi li­vrată o can­titate mai mare de energie la 30.09.2013 faţă de perioada similară a anului an­te­rior. Au mai fost obţinute şi venituri su­pli­mentare din facturarea unor pe­na­li­tăţi contractuale către clienţi pentru unele contracte de livrare a energiei elec­trice reziliate“, se arată în raportul pu­blicat de companie pe Bursa de Valori.

WikiZF: Profilul companiei Nuclearelectrica

Totodată, compania a avut de câştigat şi din activitatea financiară.

„Trebuie menţionat că veniturile şi diferenţele de curs valutar sunt ele­mente semnificative care afectează profitul net al societăţii. Faţă de pe­rioada similară a anului precedent, când rezultatul din activitatea financiară a fost negativ (280.229.396 lei), respec­tiv s-a înregistrat o pier­dere pe total activitate în sumă de 34 de milioane de lei, acum se înre­gis­trează un rezultat finan­ciar pozitiv, care majorează profitul din activitatea de ex­ploa­tare“, se mai arată în ra­portul com­paniei, în care se pre­ci­zează că profitul din activitatea finan­ciară pe primele nouă luni a fost de 35,6 milioane de lei.

Nuclearelectrica a fost listată pe Bursa de Valori în toamna acestui an.

Compania a atras 63 mil. euro printr-o ofertă publică iniţială în care a vândut acţiuni la preţul de 11,2 lei. Ieri, acţiunile au crescut cu 1% după publicarea rezultatelor la nouă luni, la 11,6 lei. Capitalizarea companiei este de 734 milioane de euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO