Burse - Fonduri mutuale

OMV Petrom a tras frâna la profituri

OMV Petrom a tras frâna la profituri

Autor: Andrei Chirileasa

08.11.2012, 00:07 1507

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din România, a raportat în trimestrul al treilea un profit net de 864 mil. lei (191 mil. euro), cu 27% mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, deşi vânzările au crescut cu 17%, la aproape 7 mld. lei (1,55 mld. euro), datorită creşterii preţurilor de vânzare ale carburanţilor.

Menţinerea preţului ţiţeiului la un nivel ridicat pe pie­ţele internaţionale şi deprecierea leului faţă de dolarul american au fost folosite de companiile petroliere locale pentru creşterea preţurilor carburanţilor la noi maxime istorice la finalul lunii septembrie. Între timp, pre­ţurile au mai dat înapoi pe fondul corecţiei co­taţiilor la ţiţei.

Petrom a fost una dintre puţinele companii locale care au reuşit în ultimii ani să facă profituri record, în timp ce economia este încă în criză, ceea ce i-a atras numeroase critici. În prezent, compania negociază cu statul nivelul redeven­ţelor pe care le va plăti începând din 2014 pentru exploatarea ţiţeiului românesc.

Petrom presează şi pentru liberalizarea preţului gazelor naturale, dar promite investiţii de miliarde de euro pentru independenţa energetică a României.

"În continuare, avem în plan implementarea programului nostru investiţional pentru anii următori, de ordinul a 0,8-1,2 mld euro anual, bazat pe premisele unor fundamente robuste de piaţă şi un mediu fiscal şi de reglementare favorabil investiţiilor", a declarat Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO