Burse - Fonduri mutuale

Piaţa de capital tace mâlc la numirile politice de la CNVM. Cum pot ajunge profesioniştii să facă regulile pe o piaţă de 30 mld. euro?

Ştefania Ferencz, de profesie avocat, a fost consiliera şi şefa de cabinet a premierului Emil Boc. A fost susţinută de PD-L pentru funcţia de comisar la CNVM. În perioada 2000-2004, când Emil Boc era deputat, a fost şefa de cabinet a acestuia, fiind alături de Emil Boc şi în mandatul de primar al Clujului. CV-ul ei nu este public şi nu a putut fi contactată de ZF pentru comentarii.

Reacţia pieţei la numirea Ştefaniei Ferencz la CNVM a fost aproape inexistentă

Autor: Roxana Pricop

03.04.2012, 00:07 3140

Parlamentul a numit-o pe Ştefania Ferencz, fosta şefă de cabinet a lui Emil Boc şi recomandată de PD-L, în func­ţia de comisar la Comi­sia Naţională a Valorilor Mobiliare, însă muţenia şi lipsa de reacţie a pieţei de capital sunt cele care o menţin în func­ţie, deşi nu are niciun an de expe­rienţă în domeniu.

Ziarul Financiar a încercat în ultima săp­tămână să ia reacţii de la toate per­soa­nele care au legătură cu piaţa de ca­pital, dar şi de la cei care sunt respon­sa­bili de numirea conducerii CNVM pen­tru a vedea care sunt riscurile numirii unor persoane fără experienţă şi cum pot fi astfel de situaţii evitate în viitor.

Din păcate, foarte puţini dintre cei con­tactaţi au răspuns la acest demers, ma­joritatea preferând să rămână în um­bră în loc să facă un pas în faţă şi să pe­na­lizeze public ceea ce se întâmplă. Prin­tre puţinii profesionişti de pe piaţa de capital care au răspuns se numără Ioan Cuzman, preşedintele SIF Banat-Crişana, şi Dragoş Neacşu, preşedintele Aso­ciaţiei Ad­mi­nistratorilor de Fon­duri, care reuneşte active de 2 mld. euro, şi cel mai mare administrator de fon­duri mutuale.

"Sunt adeptul depolitizării institu­ţiilor de supraveghere a pieţelor finan­cia­re şi al numirii de profesionişti cu ex­pe­rienţă pe piaţa de capital. Candidaţii pen­tru conducerile autorităţilor de supra­veghere ar trebui examinaţi de co­misii independente formate din spe­cia­lişti, nu din membri de partid", a spus Cuzman.

Dragoş Neacşu a completat: "Avem zone dureroase în relaţia cu autoritatea de supraveghere din cauza întârzierilor cu care sunt implementate directivele eu­ro­pene în legislaţia naţională. Ro­mânia este foarte aproape de a fi singura ţară din Uniunea Europeană care nu şi-a transpus în legile locale directiva UCITS IV cu privire la fondurile de in­ves­tiţii. Modul în care este numită con­du­cerea CNVM nu este cel mai bun me­saj pentru instituţiile financiare inter­na­ţionale în care România este membră. Din păcate nu există implicarea pieţei de capital nici măcar în rundele preli­mi­nare de numire a conducerii. Ca profe­sio­nist al pieţei, modul în care se fac nu­mi­rile la CNVM îmi aduce un disconfort".

Preşedintele Bursei de Valori Bucu­reşti (BVB) Lucian Anghel, preşedin­te­le Asociaţiei Brokerilor Dan Paul, pre­şe­dintele SIF Muntenia Petre Szel nu au do­rit să comenteze în niciun fel numirile de la CNVM. Aceeaşi atitudine au avut-o şi alţi brokeri şi manageri de in­ves­ti­ţii contactaţi de ZF, deşi mulţi din­tre ei au reclamat în trecut ineficienţa CNVM şi a conducerii instituţiei.

Conducerea CNVM este formată dintr-un preşedinte, doi vicepreşedinţi şi patru comisari, aceştia fiind direct res­pon­sabili de reglementarea şi supra­ve­ghe­rea unei pieţe de 30 mld. euro. Mai exact, ei sunt cei care validează în func­ţie conducerile Bursei de Valori Bucu­reşti şi ale tuturor societăţilor de admi­nis­trare de fonduri, ale celor de brokeraj, pe şe­fii SIF-urilor, ei decid dacă prospec­te­le de ofertă prin care statul vrea să vândă pe bursă acţiuni de sute de milioane de euro prin bursa de la Bucureşti sunt sau nu conforme cu legea, tot ei sunt cei care supraveghează administrarea Fondului Proprietatea, sunt responsabili în faţa a zeci de mii de investitori care au conturi deschise pe bursa din Bucureşti, tot ei sunt res­pon-sa­bili pentru cei peste 200.000 de investitori în fondurile mutuale să fie protejaţi de un nou FNI.

Noul comisar Ştefania Ferencz, de pro­fesie avocat, a fost consiliera şi şefa de cabinet a premierului Emil Boc. În pe­rioada 2000-2004, când Emil Boc era de­putat, a fost şefa de cabinet a acestuia, fiind alături de Emil Boc şi în mandatul de primar al Clujului. Ea nu a putut fi con­tactată de ZF până la închiderea ediţiei.

CV-ul ei nu este public, urmând a fi publi­cat pe website-ul CNVM în octom­brie după preluarea mandatului, potrivit Eugeniei Barna, preşedintele Comisiei de buget-finanţe a Camerei Depu­ta­ţilor. CV-ul ei nu este public nici la Gu­vern, unde ea este în prezent secretar ge­neral adjunct.

Pentru funcţia de conducere ea a fost recomandată de preşedintele Biro­u­lui Permanent Naţional al PDL, res­pec­tiv Emil Boc, alături de Carmen Ne­goiţă, care a fost numită preşedinte al CNVM şi de Gheorghe Albu, numit co­mi­sar. PSD, în baza algoritmului po­litic, a primit dreptul de a-şi alege vice­pre­şedintele CNVM şi l-a numit pe Gheorghe Marcu şi încă un comisar, pozi­ţie pentru care i-a prelungit man­da­tul cu încă cinci ani Dorinei Mihăilescu. Car­men Negoiţă a ajuns membră a CNVM în urmă cu cinci ani la fel, fără a avea experienţă în domeniu, şi o înlo­cu­ieşte acum pe Gabriela Anghelache, şe­fa Catedrei de monedă şi profesor de pie­ţe de capital la Academia de Studii Eco­nomice. Dorina Mihăilescu, avocat, care a primit un nou mandat la CNVM, a devenit membru al comisiei în 2005, după ce a fost şefa de cabinet a lui Adrian Năstase. Componenţa CNVM este completată de un inginer metalur­gist, un inginer mecanic şi un inginer ge­olog. Aceste posturi sunt plătite cu salarii care pot depăşi 10.000 de euro pe lună.

Conducerea CNVM a fost validată de Parlament deşi legea spune că selec­ţia propunerilor se face dintr-o listă "care conţine un număr mai mare de can­didaţi decât numărul membrilor ce urmează a fi numiţi, selectaţi exclusiv pe baza expe­rien­ţei şi calificării tehnice în supra­veghe­rea sectorului financiar" şi că comisarii CNVM trebuie să aibă o ex­perienţă de minimum 5 ani în sectorul financiar.

Preşedintele Comisiei de buget-fi­nanţe a Camerei Deputaţilor a decla­rat săptămâna trecută pentru ZF că audie­rea candidaţilor pentru CNVM a res­pectat legea, la fel şi validarea dată de Parlament, deşi surse parlamentare care au participat la audierile de luni 27 martie şi apoi la validarea de marţi 28 martie, din plenul reunit al Camerelor Parlamentului, susţin că nu le-au fost puse niciun fel de întrebări candidaţilor, că nu au existat contracandidaţi şi că deputaţii şi senatorii nu au făcut decât să respecte deciziile venite de la centrul partidului. Nici Emil Boc, preşedintele PD-L, şi nici Victor Ponta, liderul PSD, nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei. Roberta Anastase, preşedintele Ca­merei Deputaţilor, a refuzat să co­men­teze modul în care au fost aleşi co­mi­sarii, preşedintele şi vicepreşe­dintele CNVM. Dan Suciu, purtătorul de cu­vânt al Guvernului, a refuzat să comen­teze numirile de la CNVM, argu­men­tând că acestea ţin de atribuţiile Parlamentului.

Nici Avocatul Poporului nu a vrut să comenteze, argumentând că nu poate interveni decât atunci când "cetăţenii sunt vătămaţi de administraţia publică, situaţie care nu se aplică în cazul de faţă".

Cu toate acestea, riscurile numirilor politice ale unor persoane fără expe­rien­ţă în poziţii de supraveghere sunt mari nu doar pentru piaţa de capital, ci şi pentru economie, susţine mediul academic.

"Am studenţi excepţionali, şefi de promoţie şi doctoranzi care nu ajung în astfel de funcţii de conducere. Pentru a fi numiţi la conducerea unei instituţii de supra­veghere, persoanele în cauză tre­bu­ie să fie specialişti. Pericolul pentru piaţa de capital este ca şefii CNVM să ia decizii neconforme cu realitatea", a spus Dan Armeanu, profesor universitar la Facultatea de finanţe, asigurări, bănci şi burse de valori, ASE Bucureşti.

Daniel Dăianu, profesor universitar la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice, a fost de aceeaşi părere:

"Este regretabil că persoane din conducerea instituţiilor de suprave­ghere, şi nu mă refer doar la CNVM, ci şi la CSA şi la CSSPP nu au experienţă profesională în domeniile în care activează pentru că pieţele finan­ciare sunt sensibile pentru funcţionarea întregului sistem economic".

Alin Iacob, redactorul-şef al porta­lu­lui financiar Conso.ro şi membru din­tr-un grup de experţi care consiliază Co­misia Europeană în legătură cu re­gle­mentările care afectează consu­ma­torii de servicii financiare, a afirmat că:

"Trebuie să fie stabilite criterii cla­re de competenţe pentru funcţiile de su­praveghere a pieţelor financiare, cu spe­cificaţii concrete astfel încât o per­soa­nă cu experienţă în leasing să nu ajun­gă să supravegheze bursele. Este inad­misibil ca persoane care nu au ex­perienţă pe piaţa de capital să valideze în funcţie specialişti ai pieţei de capital".

Marius Motogna, reprezentantul con­siliului director al Asociaţiei Inves­titorilor pe Piaţa de Capital, a spus că "există riscurile să apară greşeli din partea conducerii CNVM dacă persoa­nele în cauză nu cunosc problemele pie­ţei de capital, dar şi ca aceste per­soa­ne să răspundă unor comenzi po­litice. Faptul că piaţa de capital, cei ca­re sunt supravegheaţi, nu reacţio­nează la aceste numiri politice face posibilă re­petarea unor astfel de situaţii în viitor."

Ce spune legea despre numirea conducerii CNVM (Legea 289/2010)

Comisiile reunite vor efectua selecţia propunerilor dintr-o listă care conţine un număr mai mare de candidaţi decât numărul membrilor ce urmează a fi numiţi, selectaţi exclusiv pe baza experienţei şi calificării tehnice în supravegherea sectorului financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO