Burse - Fonduri mutuale

Război total la SIF Muntenia: Administratorii au suspendat drepturile de vot pentru 12% din acţiuni

Război total la SIF Muntenia: Administratorii au suspendat drepturile de vot pentru 12% din acţiuni

Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Andrei Chirileasa

05.07.2012, 18:50 702

Conducerea Muntenia Invest, societatea care administrează SIF Muntenia (SIF4), a hotărât suspendarea dreptului de vot pentru 12% din acţiunile SIF, deţinute de mai multe prsoane fizice şi fonduri de investiţii locale şi străine.

Muntenia Invest consideră că cei 37 de investitori de pe listă acţionează în mod concertat. Aceştia deţin împreună aproape 17% din acţiunile SIF Muntenia, dar vor putea vota în AGA doar cu 5%.

În AGA se discută vineri (dacă va fi cvorum) sau sâmbătă revocarea Comitetului Reprezentanţilor Acţionarilor şi alegerea unor noi membri.

La începutul acestui an, pragul de deţinere de la SIF-uri a fost majorat de la 1% la 5%, dar legea spune că un grup de acţionari care acţionează în mod concertat nu poate deţine mai mult de 5% din acţiuni. Problema acţiunii concertate nu a fost lămurită însă de CNVM, iar şefii de la SIF-uri au folosit acest lucru în favoarea lor, invocând acţiunea concertată pentru a bloca schimbările propuse de acţionari.

De exemplu, pe lista de acţionari consideraţi că acţionează în mod concertat stau alături investitori locali precum Gheorghe Iaciu, Adrian Andrici, fonduri de pensii administrate de ING, fonduri de investitii ale suedezilor de la East Capital şi Royal Bank of Scotland, care formal nu au nicio legătură unii cu alţii. Chiar dacă aceşti acţionari urmăresc interese comune, adică schimbarea conducerii actuale a SIF Muntenia, întrebarea este în baza căror acte legale au stabilit cei de la Muntenia Invest că aceşti investitori acţionează în mod concertat?

Cert este că această decizie a Muntenia Invest poate schimba radical rezultatul votului din AGA. CNVM este singura care mai poate interveni în acest caz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO