Burse - Fonduri mutuale

Ziua Z: compania Oltchim îşi află astăzi peţitorii

Ziua Z: compania Oltchim îşi află astăzi peţitorii

Autor: Andrei Chirileasa

17.09.2012, 00:08 648

Astăzi este ultima zi în care investitorii interesaţi să participe la privatizarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) pot depune ofertele, până la ora 12:00, urmând ca la ora 12:30 să fie deschise ofertele la sediul Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI).

Deznodământul va fi aflat abia marţi când OPSPI va analiza documentaţia depusă de participanţi şi va hotărî cine se califică la licitaţia propriu-zisă, în urma căreia va fi stabilit viitorul proprietar al Oltchim.

Privatizarea Oltchim este în acest moment singura opţiune pe care Guvernul o are pentru salvarea combinatului, care nu mai are bani pentru plata salariilor şi achiziţia de materie primă în vederea reluării producţiei.

Şeful OPSPI, Remus Vulpescu, a declarat vineri că se aşteaptă să primească cel puţin trei oferte pentru privatizarea Oltchim şi că îşi doreşte participarea unei mari companii din Rusia.

Compania rusă de stat Gazprom şi-a declarat în primăvară interesul pentru Oltchim, prin intermediul unei subsidiare, TISE.

Guvernul ar vrea să aibă cât mai mulţi competitori puternici care să concureze cu nemţii de la PCC, care deţin deja peste 30% din Oltchim şi încearcă de patru ani să preia compania. Statul, dar şi salariaţii Oltchim se tem însă că PCC urmăreşte închiderea Oltchim pentru a scăpa de concurenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO