Business Hi-Tech

Gigantul Poşta Română, compania care ajunge până în ultimul cătun, secătuită de PDL în ultimii doi ani, a acumulat pierderi de 72 milioane euro

Gigantul Poşta Română, compania care ajunge până în ultimul cătun, secătuită de PDL în ultimii doi ani, a acumulat pierderi de 72 milioane euro

Gigantul Poşta Română, compania care ajunge până în ultimul cătun, secătuită de PDL în ultimii doi ani, a acumulat pierderi de 72 milioane euro

Autor: Mirabela Tiron

07.06.2011, 23:50 2710

Compania de stat Poşta Română a finalizat anul trecut cupierderi de 29 mil. euro, la o cifră de afaceri de 327 milioane deeuro, după ce anul anterior îl încheia pe pierderi de 43 mil. euro,potrivit oficialilor companiei.

Mai mult, nici în primul trimestru din acest an compania nu areuşit să iasă de pe pierderi, acestea ridicându-se la 14,8 mil.lei (3,5 mil. euro), similare cu cele din aceeaşi perioadă a anuluitrecut. Cifra de afaceri s-a redus cu 8%, până la 80 mil. euro.

Dacă în ultimii zece ani compani­ile private de pe piaţa decurierat şi-au majorat profiturile, operatorul de servicii poştalea trecut pe pierderi uriaşe din 2009, sub conducerea unor şefinu­miţi de către miniştrii pedelişti (Gabriel Sandu şi ValerianVreme).

Ministerul Comunicaţiilor deţine 75% din acţiunile Poştei,controlând şase dintre cele nouă mandate ale Consiliului deAdministraţie şi aprobând numirea directorului general.

Rezultatele dezastruoase ale Poştei din ultimii doi ani sunt ooglindă a administrării deficitare, dar şi a manierei discreţionareîn care miniştrii comunicaţiilor şi-au numit rudele sau foştiiparteneri de afaceri în posturi-cheie. Valerian Vreme (PD-L),ministrul comunicaţiilor, îl instalase pe Ionuţ Gogu, 31 de ani,partener de afaceri cu Mioara Vreme - soţia demnitarului într-ofirmă care face afaceri cu statul, în Consiliul de Administraţie alPoştei, unde ocupă funcţia de administrator. Gogu a fost imediatretras din CA-ul Poştei după un articol publicat în ZF.

Poşta Română este singura poştă din Europa care nu are un sistemcontabil centralizat, un centru de sortare şi care funcţioneazădupă instrucţiunile din 1952. Dacă la oficiile poştale alecompa­niei naţionale încă se formează cozi, iar clienţii trebuie săinteracţioneze cu reprezentantul poştei printr-un geam, la oficiilepoştei din Franţa sau ale celei din Italia "epoca ghişeelor cugeamuri" a fost depăşită încă din anii '90.

Din consiliul de administraţie al Poş­tei Române fac parteAdrian Cighi, Paul Rusu, Radu Bogdan Savonea, Dra­goş GeorgeBogdan, Ionuţ Cristian Ne­grescu, Nicolae Gabriel Cioacă, So­rinMunteanu, potrivit datelor de pe site-ul companiei.
"Pentru ca un business în curierat să se dezvolte este nevoiede investiţii în infrastructură, în centre de sortare (benzi pentruplicuri şi colete), servicii de urmărire a expediţiilor prin careclien­tul să ştie unde se află coletul sau pli­cul trimis. La FanCourier am imple­mentat toate aceste măsuri. Mai mult, pentrucomoditatea clientului oferim ser­vicii door to door (coletul estetrimis chiar acasă la client), dar şi livrare rapi­dă în 24 deore", a declarat Adrian Mi­hai, unul dintre cei trei acţionari aicom­paniei de curierat Fan Courier, cu afa­ceri de 45 mil. euroanul trecut.
Proprie­tarii aşteaptă creşterea busi­nessului cu 10% anulacesta. Pentru asigurarea dez­voltării businessului, Adrian Mihaispune că a adaptat serviciile companiei la nevoile clienţilor, eravitezei soli­citând servicii precum aducerea cole­tului directacasă, pentru evitarea depla­sării la un oficiu, aşa cum seîntâmplă în prezent la Poştă.


În loc să facă investiţii în centre de sortare, sistemeinformatice şi modernizarea oficiiilor, Poşta Ro­mână a încheiatcontracte de milioane de euro în timpul mandatului lui Dan MihaiToader, pus sub învinuire de DNA, într-un dosar referitor laaso­cie­rea Poştei Române cu un grup de firme în vederea realizăriiunui proiect imo­biliar pe Calea Victoriei din Bucureşti. Dan MihaiToader a fost numit la con­ducerea com­paniei de către ministrulcomunicaţiilor Szolt Nagy (UDMR) în 2005, anchetat de asemenea deDNA.
În 2009, Toader a fost înlocuit de Marius Vătavu, care a fostschimbat în septembrie cu Tudor Gabriel Bohâl­ţeanu, fostvicepreşedinte al băncii de stat Eximbank, numit de către ministrulcomunicaţiilor Gabriel Sandu. După ce Bohâlţeanu şi-a dat demisia,a fost adus la conducere Daniel Neagoe.
Managementul defectuos a dus la mărirea cheltuielilor Poşteişi implicit la tre­cerea pe pierderi. Semnarea unor con­tracte deachi­ziţii de peste 300 mil. euro în urmă cu doi-trei ani este doaruna din cauzele ce stau la baza situaţiei finan­ciare actuale aPoştei Române.
În urmă cu trei ani, Poşta Română a încheiat un contract de44,8 mil. euro cu compania aeriană Blue Air pentru ser­vicii detransport aerian. Un alt con­tract este cel semnat cu firmele UTIFacility Management şi Romprest, în va­loa­re de 41 mil. euro, înurma căruia se vor furniza servicii de curăţenie, men­tenanţă şiîntreţinere a clădirilor şi insta­laţiilor pentru o perioadă depatru ani. Mai mult, compania a încheiat un con­tract de leasing învaloare de 19,8 mil. euro cu Porsche Mobility pentru 727 demaşini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO