Business Internaţional

Ce nu inteleg germanii: ar pierde de trei ori mai multi bani daca Grecia intra in faliment decat daca ar salva-o

Ce nu inteleg germanii: ar pierde de trei ori mai multi bani daca Grecia intra in faliment decat daca ar salva-o

Cancelarul Angela Merkel are misiunea dificila de a ii convinge pe nemti ca miliardele care vor lua drumul Atenei nu sunt bani tocati degeaba (FOTO: Reuters)

02.05.2010, 23:16 24

Autoritatile germane si multe din bancile tarii nu dezvaluiecifre exacte, insa un sondaj neoficial realizat in randul celor maimari banci indica faptul ca aproximativ jumatate din aceste titluriapar in bilanturile unor institutii detinute sau controlate deguvernul german.

Astfel, expunerea Germaniei fata de titluri grecesti depasestedeja cu mult cele 8 miliarde de euro pe care tara le-ar imprumutaGreciei ca parte a unui plan initial al UE de a ajuta aceasta tarasa evite intrarea in incapacitate de plata a datoriilor, desi nu sicele 24 de miliarde de euro de care ar putea fi nevoie in cele dinurma din partea Germaniei, in cazul in care planul de salvare aGreciei se va extinde.

Banca Hypo Real Estate detine titluri grecesti in valoare de 8miliarde de euro in bilant. Dupa un bailout realizat anul trecut,contribuabilii germani detin Hypo Real Estate.

O problema pentru intreaga Europa

Expunerea directa a Germaniei fata de titlurile grecestisubliniaza modul in care problemele tarii sunt in mare masuraproblemele Europei.

Criza fiscala din Grecia, dincolo de a ameninta credibilitateaeuro si stabilitatea economiei europene, a afectat de asemeneabugete guvernamentale intr-un mod foarte direct, guvernele putandfi nevoite sa pompeze si mai multi bani in banci pe care le-ausalvat deja.

Germania nu este singura tara europeana cu expunere fata detitlurile grecesti. Franta este cel mai mare creditor al Greciei,cu 50 de miliarde de euro, inclusiv 6,7 miliarde de euro detinutede Banca Frantei, conform Barclays. Italia detine titluri grecestide 20 de miliarde de euro, urmata la mica distanta de Belgia,Olanda si Luxemburg.

Bancile americane detineau titluri grecesti in valoare deaproximativ 16,6 miliarde de dolari la sfarsitul anului 2009,conform ultimelor date furnizate de Banca ReglementelorInternationale.

Banca Centrala Europeana detine la randul sau titluri grecesti,pe care le accepta drept garantii in momentul creditarii bancilordin zona euro. O intrebare este ce ar face banca centrala dacaagentiile de rating continua sa retrogradeze titlurile grecesti,obligatiunile devenind ineligibile ca garantii.

BCE nu lasa Grecia la greu

Unii analisti se asteapta ca banca centrala sa gaseasca o calede a evita situatia in care titlurile grecesti ar deveni completineligibile. "BCE, in principiu, este intotdeauna libera sa-simodifice politica in interesul stabilitatii pietelor financiare",declara Jorg Kramer, economist-sef in cadrul Commerzbank.

S&P a redus recent ratingul legat de datoria guvernamentalaa Spaniei, cel mai recent semn ca problemele Greciei se extind.Chiar daca alte guverne nu intra in default, retrogradarile reductotusi valoarea obligatiunilor acestora pe piete si afecteazabilanturile bancilor.

Cazul Hypo Real Estate sugereaza ca expunerea fata de titlurisuverane poate fi concentrata la nivelul catorva institutii germanecare au achizitionat prea mult risc. Detinerile Hypo Real Estate detitluri portugheze, italiene, irlandeze, grecesti si spaniole,toate tari cu probleme fiscale, se ridica la aproximativ 40 demiliarde de euro.

Westdeutsche Landesbank, detinuta de stat si administratiilelocale din nord-vestul Germaniei, are detineri de acest gen invaloare de 12 miliarde de euro. Ca parte a unui drastic program derestructurare in urma crizei financiare, banca a inclus aproapetoate detinerile de titluri din aceste tari in cadrul uneiinstitutii separate constituita pentru a scapa de activeleneperformante.

Commerzbank, in cadrul careia guvernul detine 25%, are titlurigrecesti in valoare de 3 miliarde de euro.

In Spania, unde sectorul constructiilor s-a prabusit, bancile dedimensiuni medii au avut cel mai mult de suferit. Acestea se luptasa-si curete bilanturile de credite imobiliare neperformante si arputea suferi o noua lovitura daca detinerile lor de titluriguvernamentale spaniole isi pierd din valoare.

Marile banci ale Spaniei, care au evitat pana acum cele maidramatice efecte ale crizei financiare, ar putea avea probleme dacaPortugalia urmeaza calea Greciei. Sandander detine activeportugheze evaluate la 48 de miliarde de euro, conform analistilorNomura.

Chiar daca bancile mai mari din Europa nu au o expunere masivafata de titlurile grecesti, acestea ar putea inregistra o cresterea volumului de credite neperformante in Grecia in cazul in carecompaniile locale se vor confrunta cu o scadere economicapronuntata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO