Business Internaţional

Cei mai longevivi dictatori au de ce se teme: revoltele împotriva regimurilor autoritate iau amploare

Cei mai longevivi dictatori au de ce se teme: revoltele împotriva regimurilor autoritate iau amploare

Autor: Gabriel Razi

26.01.2011, 23:55 52

Mii de egipteni au ieşit pe străzile capitalei Cairo protestândîmpotriva regimului autoritar al lui Hosni Mubarak, aceştiadeclarându-se inspiraţi de revolta care a dus recent la înlăturareade la putere a preşedintelui tunisian Zine El Abidine Ben Ali,scrie Bloomberg. Mubarak deţine puterea în Egipt de aproape 30 deani, în timp ce fostul dictotor tunisian conducea ţara de 23 deani.

"Guvernul este nelegitim, preşedintele este nelegitim", a spusunul dintre protestatarii prezenţi în piaţa centrală din Cairo.

Un val de proteste a izbucnit recent în nordul Africii şi înOrientul Mijlociu în ţări precum Tunisia, Algeria, Maroc şi Yemen,unde populaţia este nemulţumită de preţurile tot mai mari alealimentelor, de corupţie, de ratele mari ale şomajului şi deabuzurile făcute de regimurile autoritare.

"Tunisiaa transmis un mesaj foarte puternic. Atunci când egiptenii au văzutcă o ţară precum Tunisia a reuşit să dărâme regimul, au realizat căşi ei pot face la fel. Au căpătat încrederea necesară de a ieşi pestrăzi", spune Mohamed ElBaradei, fostul şef al AgenţieiInternaţionale pentru Energie Atomică.

Încă nu este clar dacă protestele din Egipt vor continua sau vorputea fi susţinute, însă populaţia pare tot mai nemulţumită în maimulte state din Orientul Mijlociu şi Africa după ce autorităţileşi-au "cimentat" ani la rând puterea cu ajutorul politicilorrepresive şi cultului personalităţii, în timp ce populaţia suferădin cauza preţurilor tot mai mari pentru alimente, în urma lipseireformelor economice şi din cauza unor rate ameţitoare aleşomajului.

Cu aceleaşi probleme care au determinat atât tunisienii, cât şiegiptenii să iasă în stradă se confruntă şi Zimbabwe, unul dintrecele mai sărace state din Africa, dar care este condus de unuldintre cei mai longevivi lideri autoritari. Robert Mugabe conducedestinele statului african Zimbabwe din 1980, atunci când a condusmişcarea de eliberare de sub dominaţia colonială britanică.

Cu toate că la început a fost susţinut de comunitateainternaţională, Mugabe a "alunecat" cu timpul către dictatoriat.Acum ţara este în colaps, rata şomajului a atins aproape 80%, iarinflaţia este cea mai mare din lume, 500%.

Situaţii similare afectează state precum Sudan, unde Omaral-Bashir conduce ţara cu mână de fier începând cu 1989,Turkmenistan, unde Saparmurat Niyazov a pus în ultimii 20 de anibazele celui mai puternic cult al personalităţii, sau Uzbekistan,unde Islan Karimov a venit la putere în 1990, păstrându-şi putereacu ajutorul represiunilor violente în momentele în care populaţiaşi-a exprimat nemulţumirile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO