Business Internaţional

Cine pierde cel mai mult de pe urma crizei din Grecia?

Cine pierde cel mai mult de pe urma crizei din Grecia?
02.05.2010, 23:07 47

Bancile austriece au o expunere de 4 mld. euro pe Grecia, dincare 1 mld. euro este expunerea creditorului Erste Bank, carecontroleaza banca romaneasca BCR. Erste detine titluri emise destatul elen in valoare de 700 mil. euro si a oferit bancilorgrecesti credite in valoare de 300 mil. euro.

Totusi, bancile austriece nu sunt cele mai expuse, omoloagelelor din Franta, Marea Britanie si Germania putand pierde mai multdin cauza crizei din Grecia, dar si din cauza problemelor dinSpania si Portugalia.

Crédit Agricole si Société Générale s-ar putea numara printrebancile europene cel mai puternic afectate de criza din Grecia dincauza unitatilor neprofitabile pe care cei doi creditori francezile detin in aceasta tara, scrie Bloomberg.

Crédit Agricole, cea mai mare banca din Franta dupa numarul defiliale, a anuntat ca expunerea pe Grecia este de 850 mil.euro.

Bancile din Franta au cea mai mare expunere pe Grecia dintrecreditorii europeni, 78,8 miliarde de dolari din totalul de 193,1miliarde de dolari pe care bancile europene afirma ca l-au investitin Grecia, potrivit Bancii Reglementelor Internationale.

BNP Paribas insa, cea mai mare banca din Franta dupa valoareaactivelor, este slab expusa pe Grecia, potrivit lui Baudouin Prot,directorul executiv al grupului. Si Natixis, cu sediul la Paris, aanuntat ca expunerea pe Grecia este "neglijabila", iar cea pePortugalia "insignifianta". Acesti creditori sunt de asemenea pelocul doi ca expunere in Portugalia si Spania, dupa cei germani sisunt principalii detinatori ai titlurilor de datorie emise deItalia, potrivit cifrelor BIS.

Lupta perdantilor

Nici bancile britanice nu stau mai bine, expunerea acestora peGrecia, Spania si Portugalia ridicandu-se la 100 mld. liresterline. Creditorii din insula risca sa piarda mai mult in Spaniadecat in Grecia si Portugalia, deoarece, potrivit unor calcule aleCredit Suisse, expunerea pe Grecia si Portugalia este de 25 mld.lire, iar pe Spania de 75 mld. lire. Prabusirea pietei imobiliaredin Spania, a obligat banci precum Barclays sa recunoasca faptul caintampina probleme din cauza datoriilor toxice. Si Royal Bank ofScotland are probleme din cauza expunerii. In vizor au intrat sibancile germane, belgiene si cele elvetiene.

Fortis, detinatorul celei mai mari companii de asigurari deviata din Belgia, detinea la sfarsitul anului trecut obligatiuniguvernamentale emise de Grecia si Portugalia in valoare de 7,2 mld.euro.

Commerzbank are titluri de datorie emise de Grecia in valoare de3,1 mld. euro, in timp ce Deutsche Postbank are o expunere de 1,3mld. euro. Hypo Real Estate, creditorul german preluat de stat dupacriza, detine titluri elene de stat in valoare de 7,9 mld. euro sititluri portugheze de stat in valoare de 1,7 mld. euro, potrivitsite-ului bancii.

Pentru bancile europene este mai riscanta situatia dinPortugalia si Spania decat din Grecia. Creditorii europeni au oexpunere de 240,5 mld. dolari pe Portugalia si de 832,3 mld. dolaripe Spania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO