Business Internaţional

Cum poate evita Portugalia sa ajunga in situatia Greciei

02.05.2010, 23:08 17

Portugalia ar trebui sa poata evita situatia in care ar deveniurmatoarea tara dupa Grecia care sa aiba nevoie de sustinere dinpartea UE avand in vedere probabilitatea ridicata ca un plan deausteritate anuntat luna trecuta sa fie adoptat in Parlament siapoi acceptat de populatie fara proteste violente, scrie agentia depresa Thomson Reuters.

Totusi, in conditiile in care investitorii ii evitaobligatiunile, Portugalia va trebui sa consolideze planul cu masurinepopulare cum ar fi majorari indirecte de taxe, reduceri decheltuieli si posibil reduceri salariale, riscand in caz contrar oadevarata criza de incredere, spun analistii.

"Riscul contagiunii dinspre Grecia va obliga guvernul sa extindamasurile existente", a declarat Jose Brandao de Brito, economist incadrul Millennium Bank. "Portugalia trebuie sa-si tinta sub controldeficitul bugetar cat timp mai poate. Noi masuri ar trebui adoptateatat pe partea consolidarii bugetare, cat si a spoririicompetitivitatii prin flexibilizarea pietei muncii", a adaugatanalistul.

Dupa decizia agentiei Standard & Poor's de a reduce ratingulsuveran al Portugaliei cu doua trepte la A-, spreadul dintrerandamentele obligatiunilor portugheze si cele germane a inceput sacreasca. De asemenea, tendinta contractelor swap pe riscul decredit a inceput sa se inverseze in ultimele zile, dupa cum s-aintamplat in cazul Greciei la inceputul lunii aprilie.

Guvernul socialist portughez a anuntat luna trecuta planuri dereducere a deficitului bugetar la 2,8% din PIB in 2013 de la 9,4%anul trecut. Masurile includ limitarea salariilor din sectorulpublic si a cheltuielilor guvernamentale. Desi considerat dreptsolid si credibil de catre autoritatile de la Bruxelles, programular putea fi insuficient daca rata de crestere economica nu atingetintele guvernului.

Premierul socialist Jose Socrates si liderul celui mai marepartid de opozitie au lansat recent o declaratie comuna,angajandu-se sa coopereze in vederea implementarii planului.

Diego Iscaro, economist in cadrul UHS-Global Insight din Londra,a declarat ca riscul ca Portugalia "sa fie trasa intr-un cercvicios cum s-a intamplat cu Grecia" creste de la o zi la alta inpofida deficitului si datoriei mai reduse ale Portugaliei sicredibilitatii fiscale mai solide a tarii. Luna viitoare, va existaun important test de incredere in momentul in care Portugalia vatrebui sa rascumpere titluri de trezorerie in valoare de cincimiliarde de euro, pe 20 mai. Guvernul spune ca nu vor existaprobleme.

Totusi, guvernul va trebui sa mai emita obligatiuni cu o valoarecuprinsa intre 11 si 13 miliarde de euro in acest an si sademonstreze ca poate face fata actualului cost ridicat definantare.

Profesorul Joao Cesar das Neves, economist in cadrulUniversitatii Catolice din Lisabona, spune ca solutia ideala ar fica Portugalia sa urmeze exemplul Irlandei, care anul trecut areusit sa tempereze temerile pietelor venind cu un plan deausteritate complet, cu reduceri salariale pentru functionariipublici. "Portugalia trebuie sa vina cu masuri mai dure, sa reducasalariile dupa exemplul Irlandei", a declarat Das Neves.

David Schnautz, strateg in cadrul Commerzbank, declara caPortugalia trebuie sa fie foarte atenta cu programul de emisiuni deobligatiuni dupa majorarea acestuia la 20-22 miliarde de euro lunatrecuta, de la 18-20 miliarde.

"O noua revizuire in sus ar fi o masura periculoasa", a declaratacesta, adaugand ca tara trebuie de asemenea sa demonstreze incontinuare ca poate atrage cu succes fonduri de pe piata.

Analisti din Portugalia spun ca riscurile unui esec inimplementarea masurilor de austeritate sunt scazute pentru caportughezii nu sunt inclinati catre proteste violente de genulcelor din Grecia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO