Business Internaţional

​Cum văd ruşii tragedia aviatică din Ucraina: este mâna CIA şi a ucrainenilor sau chiar avionul dispărut deasupra Oceanului Indian

​Cum văd ruşii tragedia aviatică din Ucraina: este...

Autor: Liviu Popescu

22.07.2014, 20:02 551

Ministerul rus al Apărării a sugerat că un avion de luptă ucrainean sau un sistem de rachete al armatei controlate de Kiev a doborât aeronava de pasageri malaieziană care tranzita Ucraina. Cel mai popular post de televiziune din Rusia, Channel One, a mers şi mai departe acuzând armata ucraineană că a doborât avionul civil, cu sprijinul serviciului american de spionaj CIA, şi susţinând ulterior că forţele armate ucrainene au confundat aeronava cu cea oficială a preşedintelui Putin. Putin se afla atunci la un summit în Brazilia.

Prezentarea elaborată a ministrului rus al apărării, prezentată în contradicţie cu acuzaţiile din partea Ucrainei şi ale Vestului, care susţin că zborul malaiezian s-a prăbuşit doarece a fost lovit de o rachetă lansată de insurgenţii pro-ruşi înarmaţi de Moscova, a venit ca urmare a ciocnirii dintre Rusia şi SUA la Consiliul de Securitate al ONU. Aici, cele două ţări au votat în unanimitate o rezoluţie care condamnă doborârea avionului şi au cerut derularea unei investigaţii internaţionale independentă a tragediei, scrie The Wall Street Journal.

Presa din Rusia, aflată în mare parte sub controlul statului, s-a grăbit să prezinte unele teorii destul de bizare şi lipsite de logică, iar dacă percepţia ar fi realitate atunci poporul rus ar crede că doborârea avionului malaezian ar fi fost făcută de forţele armate ucrainene cu ajutorul CIA, puternica agenţie americană de informaţii, notează CNBC. Guvernul liderului rus Vladimir Putin sprijină financiar şi controlează o maşină de mass-media care aminteşte de mecanisemele sovietice de propagandă, iar Putin, fost agent KGB, a închis canalele de ştiri independente care ar putea contesta politica Kremlinului.

Channel One sugera la doar o zi după tragedie că ucrainenii împreună cu CIA ar fi fost în spatele doborârii avionului malaezian, cu toate că avionul s-a prăbuşit într-o zonă aflată sub controlul insurgenţilor pro-ruşi. Astfel, telespectatorii din Rusia învăţau că “SUA au orchestrat actul terorist deoarece guvernul ucrainean nu are destulă experienţă” şi că actuala creştere economică a Rusiei cât şi progresul aşa ziselor ţări BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) au determinat SUA să încerce să deterioreze economia Rusiei. Acelaşi post de televiziune a prezentat o altă teorie potrivit căreia trupele ucrainene au doborât avionul malaiezian deoarece l-au confundat cu aeronava oficială a lui Putin. Însă liderul rus participa în acea perioadă la un summit al ţărilor BRICS în Brazilia. Cea mai bizară teorie este dezbătută în mediul online rusesc şi susţine că tragedia nu a avut loc şi că toate corpurile pasagerilor din estul ucrainean sunt cele ale zborului malaiezian M370, dispărut în martie deasupra Oceanului Indian, notează Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO