Business Internaţional

FT: Noul val HI-TECH chinez ameninţă supremaţia tehnologică din Europa

FT: "Panasoanic" e mort. Trăiască noul val chinez HI-TECH

Autor: Radu Racu

19.01.2011, 12:07 203

Cunoscută timp de mai multe decenii pentru producţia de haine,jucării şi electronice ieftine, China adevenit în 2009 cel mai mare exportator din lume, depăşindGermania, cu care a avut un excedent comercial de 17 miliarde deeuro. Acum, statul asiatic se pregăteşte să ia cu asalt pieţeleindustriale din Europa cu tehnologie din ce în ce mai competitivă,însă la aceleaşi preţuri reduse, scrie Financial Times.

"Mă aştept la un atac masiv al Chinei pe piaţa europeană înurmătorii ani, în special pe segmentul utilajelor industriale",spune Franz Fehrenbauch, directorul executiv al Bosch, cel mai mareproducător de componente auto din lume. "Chinezii îşi vorîmbunătăţi calitatea şi tehnologia, dar vor păstra aceleaşi preţuriatractive".

Chinezii iau cu asaltsectorul bancar european

Companiile chineze au reuşit să egaleze performaţe ale rivaliloroccidentali atât în domeniul energiei regenerabile cât şi în reţelede telecomunicaţii, distribuţie de energie şi trenuri de mareviteză, după ce au absorbit tehnologiile folosite în proiectecomune cu Vestul. În alte sectoare, cum sunt utilaje deconstrucţii, autoturisme şi inginerie electrică, companii ca Sanyşi Shanghai Electric se pregătesc să concureze puternic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO