Business Internaţional

Grecia ingenuncheaza in fata UE si FMI pentru un ajutor de 110 mld. euro

Grecia ingenuncheaza in fata UE si FMI pentru un ajutor de 110 mld. euro

FOTO: Reuters

02.05.2010, 23:17 67

"Evitarea unui faliment este o chestiune de importantanationala. Astazi vom ratifica acordul", care va solicita"sacrificii majore" din partea grecilor, a declarat ieri premierulelen George Papandreou, citat de Bloomberg. Ministrii de finantedin zona euro s-au intalnit duminica seara pentru a discutadetaliile pachetului de finantare destinat Greciei, a carui valoareeste de 110 miliarde de euro.

Ajutorul primit din partea zonei euro si a FMI ar putea implicareduceri la nivelul cheltuielilor bugetare de pana la 10% dinProdusul Intern Brut (PIB), astfel ca recesiunea din Grecia s-arputea accentua.

Aproximativ doua treimi din asistenta financiara va fi oferitade cele 16 state ce folosesc moneda unica, in timp ce restul vaveni din partea FMI. Grecia, dar si partenerii sai internationalispera ca prin intermediul acestui ajutor statul sud-mediteranean vareusi sa iasa din criza care a zguduit pietele financiare dinintreaga lume si care a accentuat temerile ca si alte tari dinsudul Europei, precum Portugalia si Spania, ar putea avea aceeasisoarta.

Pentru a se adapta conditiilor impuse de UE si de FMI, Grecia aanuntat o serie de noi masuri de austeritate. Astfel, Papandreou adeclarat ca guvernul de la Atena va renunta la acordarea celuide-al 13-lea si celui de-al 14-lea salariu pentru functionariipublici. Mai mult, Grecia vrea sa economiseasca 30 mld. euro panain 2012 si sa reduca deficitul bugetar sub pragul de 3%, acceptatla nivelul zonei euro, pana in 2014.

Proteste sociale de anvergura

Autoritatile elene au insa de intampinat acasa furia populatiei,care a iesit in strada pentru a protesta fata de masurile deausteritate pe care Cabinetul elen vrea sa le ia pentru a iesi dincriza fiscala, scrie The Wall Street Journal. Un sondaj realizat lacomanda postului privat de televiziune Mega TV a relevat faptul cadoi din trei greci nu privesc cu ochi buni un ajutor de la FMI sianticipeaza proteste sociale de anvergura.

Sambata, mii de demonstranti greci au scandat "Mainile jos de pedrepturile noastre! FMI si Comisia Europeana - afara!" sau "Neopunem juntei FMI (referindu-se la dictatura militara din Greciadin perioada 1967-1974 - n.r.)!", dorind sa evidentieze faptul camasurile de austeritate ii vor lovi in special pe cei saraci si cavor tine tara in continuare in recesiune.

"Dimensiunea sociala si politica a unui program de austeritateare multe necunoscute. Din nefericire pentru Grecia si pentru zonamonetara unica, magnitudinea acestui program este fara precedent.Europenii nu sunt asiatici in ceea ce priveste voluntariatul,acceptarea unor sacrificii si schimbarea comportamentului. Taiereacheltuielilor si majorarea taxelor inseamna diminuarea drastica anivelului de trai", a declarat Daniel Daianu, profesor de economie,fost europarlamentar si ministru de finante. "Eficacitateaajutorului acordat de UE si FMI depinde de programul de ajustaredin Grecia, de perioada pe care se va intinde, dar si de masura incare se poate creiona un program prin care detinatorii de titlurielene sa participe la impartirea poverii. Grecia are de platit inurmatorii cinci ani in contul datoriei publice o suma echivalentacu PIB-ul sau", a spus Daniel Daianu.

Premiera in UE

Ajutorul acordat Greciei reprezinta primul demers de salvare aunui stat ce utilizeaza moneda unica de catre partenerii sai dinzona euro, o masura pe care tratatele UE o descurajeaza in modexplicit, dar despre care oficialii europeni spun ca este absolutnecesara pentru a asigura in continuare coeziunea zonei euro,potrivit agentiei de presa Thomson Reuters.

Oficialii europeni au salutat demersurile Greciei, astfel caJosé Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a spus ca taraindeplineste conditiile necesare pentru a primi asistentafinanciara din partea zonei euro, in conditiile in care s-a angajatsa implementeze masuri credibile pentru a-si reduce deficitulbugetar.

Anterior, Barroso declarase ca nu agreeaza ideea modificariitratatelor europene in directia excluderii unui stat din zona euro,idee sustinuta in principal de Germania.

Grecia a primit o noua lovitura de gratie vineri, cand agentiade evaluare Moody's a retrogradat ratingurile a noua banci elenepentru soliditate financiara, depozite si datorii. Printre acestease numara si National Bank of Greece, EFG Eurobank, Alpha, Piraeus,Emporiki, ATE Bank si Marfin Egnatia, care sunt prezente si pepiata din Romania.

Masuri mai dure decat pot duce

Pentru a primi banii de la statele din zona euro si FMI,Grecia a promis:

  • Reducerea cheltuielilor bugetare cu 10% din PIB;
  • Sa faca economii la bugetul de stat in valoare de 30 mld. europana in 2012;
  • Sa limiteze primele anuale de vacanta la 1.000 de euro pentrufiecare angajat din sectorul public, cu exceptia celor cu salariide peste 3.000 de euro, care nu vor mai primi astfel de prime;
  • Bonusurile pensionarilor vor fi limitate la 800 de euro pe anpentru cei cu pensii sub 2.500 de euro si anulate pentruceilalti;
  • Salariile angajatilor din sectorul privat nu vor fi afectate dereducerile anuntate de guvern;
  • Vor fi eliminate salariile numarul 13 si 14, primite de grecila Craciun sau Paste;
  • Vor fi majorate taxele pentru combustibili, alcool situtun;
  • TVA-ul va fi majorat din nou de la 21% la 23%.

Masuri anterioare:

  • Scaderea salariilor din sectorul public cu 12%;
  • Introducerea unui impozit pe castigul de capital;
  • Combaterea coruptiei si a evaziunii fiscale;
  • Sistarea achizitiilor publice pana in 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO