Business Internaţional

Nokia s-a predat ca să evite prăbuşirea totală

Autor: Radu Bostan

03.09.2013, 21:55 866

Microsoft va plăti 5,44 mld. dolari pentru a prelua divizia de telefoane mobile a companiei finlandeze Nokia, gigantul software american urmărind să se reinventeze ca un furnizor de dispozitive şi servicii. Intrarea Microsoft în pro­duc­ţia de telefoane mobile vine într-un moment când vân­zările de PC-uri sunt în scădere, deoarece con­sumatorii se reorientează către smart­phone-uri şi tablete.

„Este un pas îndrăzneţ către viitor, o mutare win-win pentru angajaţi, acţionari şi consumatori ai ambelor com­panii“, a declarat Steve Ballmer, CEO al Microsoft, în conferinţa de presă în care a anunţat că 30.000 de salariaţi ai Nokia vor intra sub umbrela firmei americane. Microsoft are în total 99.000 de angajaţi, dintre care 12.000 lu­crează în Europa.

Pentru Nokia, achi­ziţia va însemna renunţarea la domeniul în care a fost lider de piaţă timp de 14 ani. Compania nu a putut să ţină pasul cu rivalii Apple şi Samsung, iar de la cota de piaţă de 40% în 2007, Nokia controlează acum doar 15%, scă­zând până la 3% pe segmentul smart­phone-urilor.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO