Business Internaţional

Seful guvernului de la Atena ii pregateste pe greci pentru ce e mai rau

Seful guvernului de la Atena ii pregateste pe greci pentru ce e mai rau

Grecii iau cu asalt strazile Atenei, dar protestele nu il mai impresioneaza pe premierul George Papandreou, care nu stie ce sa mai faca sa scape tara de intrarea in incapacitate de plata (FOTO: Reuters)

02.05.2010, 23:17 27

Aflata pe muchie de cutit, Grecia incearca cu ultimele puteri sataie la sange cheltuielile bugetare, pentru a se asigura ca esteeligibila pentru a primi ajutorul propus de Uniunea Europeana (UE)si de la Fondul Monetar International (FMI). La ce masuri dure estedispusa Atena sa recurga pentru a iesi din problemele fiscale careau adus Grecia pe buzele tuturor investitorilor sieconomistilor?

Premierul elen George Papandreou a avut intrevederi cureprezentantii sindicatelor si ai asociatiilor angajatorilor,pentru a discuta cu privire la noile masuri de reducere acheltuielilor bugetare care ar putea permite Greciei sa accesezeimprumuturile de 45 mld. euro puse la dispozitie de UE si FMI,scrie Bloomberg. "Am fost si suntem campionii schimbarii", adeclarat Papandreou. "Stim ca trebuie sa ne punem economia la punctdaca vrem sa supravietuim" si a venit momentul sa facem mai multdecat sa "vedem randamentele (obligatiunilor emise de guvern -n.r.) fluctuand in sus si in jos, de cele mai multe ori in sus", amai spus prim-ministrul grec.

In prezent o serie de reprezentanti ai UE, ai Bancii CentraleEuropene si ai FMI se afla la Atena pentru a pune la punct ultimeledetalii privind acordarea unui imprumut in valoare de 45 mld. euroanul acesta si care ar putea totaliza pana la 120 mld. euro inurmatorii trei ani. Cancelarul german Angela Merkel a promis saaccelereze eforturile prvind depasirea crizei fiscale care risca sacontagieze mai multe tari din Europa, dupa ce moneda unicaeuropeana s-a depreciat pana la cel mai scazut nivel din ultimulan, iar agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a luatla rand Grecia, Portugalia si Spania, retrogradandu-le ratingurilesi creand rumoare pe pietele financiare.

Papandreou taie din salariile bugetarilor

Ca optiuni pentru reducerea cheltuielilor bugetare, guvernul dela Atena ar putea taia si mai mult salariile angajatilor dinsectorul de stat si ar putea majora taxa pe valoarea adaugata (TVA)pentru a corespunde conditiilor impuse de statele din zona euro side FMI, potrivit publicatiei elene Kathimerini. Printre planurileCabinetului elen s-ar putea numara si renuntarea la doua dintrecele 14 salarii lunare pe care angajatii din sectorul public leprimesc intr-un an, dar si reducerea bonusurilor cu inca 5%.Salariul minim in Grecia se ridica la 600 de euro in semestrul doi2008. Totodata, oficialii eleni se gandesc sa majoreze pondereabugetarilor care vor fi concediati de la 2 la 4 procente si sainghete noile angajari pentru mai multi ani, a mai relatatKathimerini.

Printre variantele pe care guvernul de la Atena le are ladispozitie se numara si majorarea taxelor indirecte la tutun,alcool si carburanti, dar si micsorarea indemnizatiilor pentrudesfacerea contractelor de munca.

Premierul Papandreou, ales in octombrie pe baza promisiunilorsale ca va majora salariile din sectorul de stat si va intensificamasurile de stimulare a economiei, se confrunta cu o popularitatedin ce in ce mai mica din partea electoratului, dar si cu oopozitie mult mai ferma din partea sindicatelor dupa ce a redussalariile si cheltuielile bugetare si a majorat impozitele, totulin incercarea de a tempera deficitul bugetar colosal de 13,6%, depeste patru ori mai mare decat limita admisa prin regulile UE.Costurile de finantare ale Greciei, care se confrunta cu a doua ceamai mare datorie publica raportata la Produsul Intern Brut din UEdupa Italia, au explodat pe fondul temerilor ca tara ar putea intrain incapacitate de plata.

600 mld. euro pentru ca PIGS sa iasa dinimpas

Un acord la nivel inalt privind sprijinirea Greciei ar putea fiinsuficient pentru a scapa de criza fiscala care incepe sa seextinda pe mai toate pietele din zona euro, iar guvernele de pecontinent ar putea fi nevoite sa vina cu un nou plan destinat zoneieuro in ansamblu, a avertizat David Mackie, economist-sef pentrudivizia europeana a bancii americane JP Morgan.

In opinia sa, in cel mai pesimist scenariu, cele patru tariregrupate sub acronimul PIGS - Portugalia, Irlanda, Grecia siSpania, ar putea avea nevoie de un ajutor comun de circa 8% dinPIB-ul cumulat al statelor din zona euro, adica 600 mld. euro.

"Este o suma mare, insa Europa are astfel capacitatea fiscala dea tine in frau aceste tari", a explicat Mackie.

Liderii europeni sunt din ce in ce mai decisi sa nu permitaGreciei sa cada in capcana incapacitatii de plata, astfel capresedintele francez Nicolas Sarkozy a aratat ca Hexagonul "esteferm hotarat sa sustina moneda europeana si sa sustina Grecia".Sarkozy a spus ca "planul intocmit de Grecia este unul perfectcredibil, avem incredere in Cabinetul elen si lucram din greupentru ca acesta sa fie pus in practica fara intarziere", potrivitpublicatiei franceze Le Point.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO