Business Internaţional

Starurile europene din Silicon Valley se întorc acasă

Starurile europene din Silicon Valley se întorc acasă

Autor: Catalina Apostoiu

09.09.2016, 00:04 1213

Cu aproape un deceniu în urmă, un val de antreprenori şi tehnologi de origine europeană şi-au făcut bagajele şi s-au îndreptat către Silicon Valley, atraşi de explozia activităţii start-up-urilor şi apariţia iPhone al Apple, scrie în Financial Times Lars Fjeldsoe-Nielsen, general partner la Balderton Capital. Nielsen s-a numărat şi el printre antreprenorii respectivi.

Acum experimentăm o explozie similară de activitate de cealaltă parte a Atlanticului, staruri ale tehnologiei ca Mark Zuckerberg inspirând o generaţie de talente din Helsinki la Lisabona, şi Tallinn la Tel Aviv, arată Lars Fjeldsoe-Nielsen. Fondatorii de succes din Europa au devenit eroi locali, construind companii ca Spotify în Stockholm, Unity Technologies în Copenhaga şi DeepMind şi Deliveroo în Londra. Această frenezie de pe scena tech a Europei se datorează unei tendinţe mai puţin observate: fluxul constant de antreprenori europeni care se întorc acasă din Silicon Valley. Aceştia se întorc aducând cu ei experienţa, legăturile şi ambiţia globală. Impactul este greu de supraestimat, în opinia lui Lars Fjeldsoe-Nielsen.

Cu un deceniu în urmă, pentru mulţi europeni, la venirea în Silicon Valley şocul cultural era considerabil. Potrivit lui Lars Fjeldsoe-Nielsen, primul lucru care l-a uimit la acea vreme a fost valoarea ataşată networkingului. Al doilea a fost ritmul nebunesc. Un fondator de 23 de ani, aflat la prima companie, nu ezita să vorbească de ambiţii globale. Al treilea a fost un mediu în care cele mai bune talente nu ezitau să aleagă opţiuni pe acţiuni în loc de salariu. Acest mod de a gândi, încă străin unei mari părţi a Europei, generează un climat care-I face pe oameni să gândească la scară largă, potrivit lui Lars Fjeldsoe-Nielsen.

„În 2015, după ce am lucrat la Uber şi Dropbox, şi o scurtă perioadă la WhatsApp, am decis că este momenul să mă întorc acasă. În Londra, am realizat rapid că m-am întors într-un ecosistem tech transformat,” scrie Lars Fjeldsoe-Nielsen. În opinia acestuia, această transformare culturală se datorează în mare parte acelor antreprenori care au decis treptat să revină acasă.

„Oriunde merg în Europa astăzi, întâlnesc veteran ai Coastei de vest care simt că oportunităţile de aici încep să semene cu cele din SUA. Aceştia realizează că Europa, ca întreg, are nevoie de mai multe investiţii şi că, graţie calităţii învăţământului său din domeniul matematicii, ştiinţelor şi ingineriei, start-up-urile au o bază pe care să construiască, şi la o cincime din preţul din Valley”, scrie Lars Fjeldsoe-Nielsen. În plus, obstacolele de altădată fie au fost înlăturate, fie au dispărut, iar acest lucru înseamnă că există şanse în creştere ca unicornii să apară de această parte a Atlanticului, potrivit acestuia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO