Business Internaţional

Viaţa în Slimlandia, la 70 de miliarde de dolari. Cel mai bogat om din lume are un ceas banal dar o colecţie de artă cât un muzeu. Vedeţi aici cum trăieşte

Cum trăieşte omul cu o avere de 70 mld. $: îşi conduce singur maşina, are un ceas banal, dar o colecţie de artă cât un muzeu

Autor: Gabriel Razi

20.02.2011, 17:18 275

Este cel mai bogat om din lume, are o avere de 70 de miliarde dedolari după ultimele calcule, dar îşi conduce singur maşina, unMercedes 4X4, şi locuieşte într-o casă cu şase dormitoare, scrieThe Telegraph.

Miliardarul mexican Carlos Slim îşi poate permite orice produsde lux, dar preferă să poarte un costum Brioni, un ceas simplu cucurea de piele şi pantofi cum poartă mulţi alţi oameni de afaceridin Mexic. Singurele concesii pe care Slim le face luxului suntpasiunea pentru artă, are o colecţie evaluată la peste 700 mil.dolari, şi pentru trabucurile cubaneze.


Casa părintească: muzeul tinereţii


Imperiul lui Slim se întinde în toată America Latină, însăafacerile şi viaţa miliardarului gravitează în jurul cartieruluiLomas de Chapultepec din Mexico City. La cinci kilometri de biroulsău se află casa în care a copilărit, un conac cu două etajeconstruit cu influenţe gotice. Casa nu este locuită de 20 de ani,însă face parte în continuare din viaţa lui Slim. Anul trecut,atunci când Carlos Slim Domit, fiul cel mare al miliardarului s-acăsatorit, familia s-a strâns în casa părintească pentru pozele denuntă.

"Casa părinţilor mei este foarte frumoasă, este plină de lucruripe care le conservăm. Este o operă de artă, face din mine", spuneSlim. Casa reprezintă un adevărat muzeu al tinereţii miliardarului,pereţii sunt plini de poze de familie dominate de un autoportetpictat în ulei de tatăl său.

Cel mai bogat om din lume apus ochii pe o companie poloneză


Mexicul este pe cale să devină "Slimlandia"


Carlos Slim l-a detronat pe Bill Gates din topul celor mai bogaţioameni din lume cu ajutorul afacerilor sale din domeniultelecomunicaţiilor derulate prin compania America Movil.

Cu toate că cea mai mare parte a averii sale provine dinafacerile realizate în sectorul telecom, imperiul de afaceri al luiSlim se întinde în sectorul bancar, retail, minerit, construcţii,restaurante, tipografii şi companii de asigurări.

Criticii săi spun că a pus bazele unor adevărate monopoluri cuajutorul cărora elimină competiţia şi împinge în sus preţurile şică a beneficiat din plin de privatizările ieftine ale companiilorde stat din Mexic cu ajutorul relaţiilor sale strânse cu mediulpolitic. De celalaltă parte, suporterii săi spun că este un om deafaceri de modă veche care ţinteşte cu precădere companiisubevaluate.

Imperiul său este atât de vast încât mexicanii de rând au ajunssă se trezească în cearceafuri cumpărate de la un magazin al luiSlim, îşi cumpără pâine dintr-o băcănie deţinută de Slim, vorbescla un telefon mobil al companiei lui Slim, fumează tigări produsede una dintre companiile controlate de Slim şi cinează într-unrestaurant al mogului mexican. Nu este surprinzător că tot maimulţi au pus Mexicului eticheta "Slimlandia".

Cum trăiesc cei mai zgârciţimiliardari

Marea pasiune a lui Carlos Slim este arta


Pasiunea lui Carlos Slim pentru artă se vede încă de la intrarea înclădirea de unde îşi conduce afacerile, în al cărei lobby troneazăo copie din bronz a sclupturii Pieta a lui Michelangelo. Opera deartă, care îl înfăţişează pe Isus în braţele mamei sale dupăcrucificare, este completată de zecile de picturi de Van Gogh,Renoir şi El Greco care "tapetează" holurile clădirii.

Slim este pasionat şi de scluputurile francezului Auguste Rodinavând 380 dintre lucrările acestuia, cel mai mare număr de lucrăriale lui Rodin dintr-o colecţie privată din lume.

Miliardarul mexican intenţionează să deschidă la sfârşitul luifebruarie un muzeu care să găzduiască 66.000 de opere de artă, înmare parte europene şi mexicane. Muzeul, care va expune opere alelui Van Gogh, Matisse, da Vinci, Rivera şi Renoir, va găzdui şi ceamai mare colecţie de monezi pre-hispanice şi din perioadă colonialăcât şi un număr mare de documente istorice, vizitatorii putând săcitească scrisori semnate de Cristofor Columb sau HernanCortes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO