Business Internaţional

Warren Buffett nu mai vrea să stea la discuţii cu David Sokol, până de curând văzut ca succesor al său în fruntea imperiului Berkshire

Warren Buffett nu mai vrea să stea la discuţii cu David Sokol, până de curând văzut ca succesor al său în fruntea imperiului Berkshire

În martie Buffett îl lăuda pe Sokol pentru contribuţiile aduse companiei Berkshire

Autor: Livadariu Andreea

01.05.2011, 23:41 361

Directorul executiv al Berkshire Hath­away Warren Buffettt arefuzat să stea de vorbă prea mult cu fostul manager al companiei,David Sokol, scurtând două convorbiri telefonice cu acesta, deteamă ca discuţiile lor să nu atragă atenţia în scandalul Lubrizol,scrie Bloomberg.

"Am spus doar că nu ar fi înţelept din partea noastră să vorbim", adeclarat Buffett într-un interviu televizat, "I-am spus (lui DavidSokol, n. red.) că «Într-o zi s-ar putea uita (comisia de anchetă -n. red.) la înregistrările telefonice să vadă dacă au fost 15minute şi este mai bine dacă este un singur minut. Aşadar nu artrebui să stăm de vorbă»".

Sokol, văzut până de curând drept posibil succesor al lui Buffettla funcţia de director executiv al imperiului Berkshire, şi-a datdemisia în luna martie în urma unui scandal legat de afacerile salede la bursă. Mai exact Comisia pentru Titluri şi Operaţiuni din SUAcercetează dacă Sokol s-a folosit de informaţii interne pentru acumpăra acţiuni la compania Lubrizol care produce lubrifianţiauto.

Scandalul a pornit după ce David Sokol a cumpărat la începutulacestui an acţiuni în valoare de aproximativ 10 milioane de dolari(6,73 milioane de euro) ale companiei Lubrizol, în timp cereprezenta fondul de investiţii Berkshire Hathaway în negocierilepentru achiziţionarea companiei Lubrizol pentru 9 miliarde dedolari (6,05 miliarde de euro).
Într-o declaraţie dată publicităţii la sfârşitul lunii martie,Warren Buffett l-a lăudat pe Sokol pentru contribuţiile aduse laBerkshire timp de mai bine de zece ani şi a declarat că nu crede căfostul manager a încălcat legea. Acesta a mai spus acţionarilor căîi pare rău că nu s-a informat mai devreme cu privire lainvestiţiile în acţiunile Lubrizol. "Am făcut o mare greşeală că nuam spus «bun, când le-ai cumpărat (ac­ţiu­nile n. red.)?»", a spusBuffett.

"El a încălcat regulile noastre interne şi nu a respectatprincipiile pe care le promovez în rândul managerilor." După ceWarren Buffett a anunţat la mijlocul lunii martie că intenţioneazăsă cumpere Lubrizol, acţiunile acestei companii au crescut cu 28%.Comisia de audit a Berkshire a insistat ca Sokol să fie dat înjudecată.

Profitul net al Berkshire Hathaway a scăzut în anul 2010 la 1,51miliarde de dolari (1,02 miliarde de euro), de la 3,63 miliarde dedolari (2,44 miliarde de euro) în 2009. Mai mult, directorulexecutiv al fondului de investiţii a declarat că dezastrelenaturale care au avut loc în lume de la începutul acestui an(cutremurele din Japonia şi Noua Zeelandă şi furtunile dinAustralia) au costat divizia de asigurări până la 1,66 miliarde dedolari (1,12 miliarde de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO