Bilanţul pieţei muncii în 2016: Firmele au creat peste 170.000 de joburi noi, salariile angajaţilor au crescut cu cel mai mare ritm din 2008 încoace, iar deficitul de candidaţi a ajuns la cote istorice

11 ian 2017 Autor: Adelina Mihai

Angajatorii au făcut aproape 170.000 de noi angajări pe parcursul anului trecut, acesta fiind cel mai ridicat ritm al noilor angajări din ultimul deceniu, iar anul 2016 va rămâne drept primul an cu deficit istoric de candidaţi de pe piaţa muncii.

Goana după angajaţi a condus şi la cea mai accelerată creştere de salarii din 2008 încoace, mai arată statisticile oficiale. „Pentru piaţa muncii, anul 2016 a fost un an de maturizare pe fondul cri­zei de personal. Mai mult ca nicio­dată, România a simţit concurenţa angaja­torilor din ţările europene dezvoltate. De aceea consider că majorarea sala­riilor medii a fost un mic pas către nor­malizarea pieţei în context european, tendinţă care se va prelungi şi în 2017“, a spus Florin Godean, country manager al furnizorului de soluţii privind forţa de muncă Adecco România.

Numărul de angajaţi din economie a ajuns la finalul lunii septembrie 2016 la 4,74 milioane de persoane, cu aproape 170.000 mai mare faţă de cel de la începutul anului, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.01.2017

 
Cuvinte cheie:
piata muncii
, bilant
, 2016
, angajati
, salarii
, locuri de munca
, deficit
, statistica
, angajatori
, forta de munca
, invatamant
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide