Companii

Creşterea consumului a pus presiune pe salariile din comerţ: plus 24% majorare an la an. Salariile au crescut în medie cu 24% în sec­torul public şi cu 17% în sectorul privat

Creşterea consumului a pus presiune pe salariile din...

Autor: Iulian Anghel

14.03.2017, 00:08 1743

Comerţul, unul dintre cele mai vitrege sectoare din punctul de vedere al salariilor, şi-a revenit puternic în 2016, marcând o creştere de 24% a veniturilor salariale.

Presiunea pentru noi angajări, pe fondul extinderii reţelelor de re­tail, a adus salarii mai mari în co­merţ cu 24% în ianuarie 2017 faţă de ia­nuarie 2016. Pe medie, câş­ti­gul sala­rial net a făcut în ianuarie un salt de 18,4% faţă de ianuarie 2016 - cel mai înalt ritm în­re­gistrat din 2008 încoace, ulti­mul an de pe­tre­cere de dinaintea marii crize.

Salariile au crescut în medie cu 24% în sec­torul public şi cu 17% în sectorul privat, iar aceas­tă creştere nu include majorarea sala­riului minim pe economie cu 16% începând cu 1 ianuarie 2017.

„Creşteri importante de salarii s-au petre­cut cu precădere în sectorul public. Creşte­rea de 10% înregistrată în industrie, de pil­dă, este una foar­te ma­re şi este datorată nu doar majorării sala­riului mi­nim, ci şi presiunii create de lipsa de forţă de muncă bine calificată“, explică economistul Ionuţ Dumitru.

Ionuţ Dumitru comentează: „Cele mai mari creşteri sunt în sectorul public. În sectorul privat, companiile se bat pe aceiaşi oameni, lucru ce pune presiune pe salarii şi afectează şi competi­tivitatea. Cum spuneam, creşterea salarială de 10% în industrie este foarte mare. Nu în­tâm­plă­tor, aşadar, industria a crescut în 2016 cu doar 1,7%, având o contribuţie redusă, de 0,4%, la creşterea economică semnificativă de 4,8%“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO